c S
Sindikat Skei kritičen do odpuščanj v družbi ITW 04.10.2019 07:11 Tolmin, 03. oktobra (STA) - Izvršni odbor sindikata Skei Metalflex Tolmin je danes opozoril na odpuščanje delavcev družbe ITW Appliance Components, ki se ukvarja s proizvodnjo delov za gospodinjske aparate. Vodstvu očitajo, da se je za odpuščanja odločilo v času, ko je družba v dobri kondiciji. V vodstvu izjav za javnost ne dajejo.

Kot je sindikat zapisal v sporočilu za javnost, so rezultati družbe v zadnjih letih izrazito pozitivni, zato odpuščanja zaposlenih iz poslovnih razlogov po njihovem mnenju niso upravičena. V Sloveniji ITW zaposluje 330 delavcev v Tolminu in na Pečinah, piše na spletni strani podjetja.

Še bolj pa sindikat moti način, na katerega je vodstvo izpeljalo postopek, saj da ne sledi načelu dobre komunikacije in dobrih odnosov v podjetju. Nekateri odpuščeni so bili namreč v podjetju zaposleni do 30 in več let in bi si zaslužili bolj odkrit, korekten in človeški odnos. Način, ki ga je izbralo vodstvo, slabša ozračje v podjetju, širi nezaupanje in vzbuja strah med zaposlenimi glede podobnih ukrepov v prihodnje, je sindikat še zapisal v sporočilu.

Iz vodstva TW Appiliance Components so na novinarsko vprašanje o potrebah po odpuščanjih ali drugih ukrepih, ki se delavcem obetajo v prihodnje, odgovorili le, da ne dajejo izjav za javnost. Zaposlene so po navedbah direktorja družbe Andreja Ivančiča z vsemi vprašanji seznanili že na zboru zaposlenih.

Nekdanja tolminska družba Metalflex je leta 1999 prešla v 100-odstotno last večnacionalne korporacije Illinois Tool Works (ITW) Holdings iz ameriške zvezne države Illinois. V 850 podjetjih po vsem svetu ITW zaposluje več kot 60.000 ljudi. Na letni ravni ima skoraj 18 milijard dolarjev prometa, piše na spletni strani družbe.

ITW je dobavitelj sestavnih delov za vse glavne proizvajalce aparatov bele tehnike v svetu, kot so B/S/H, Whirlpool, Electrolux, General Electrics, Candy, Gorenje, Haier, LG, Samsung itd. Na področju izdelkov za meritev in nadzor ravni vode v pralnih in pomivalnih strojih ima vodilni tržni delež v Evropi.