c S
Na Prevaljah zaradi dogajanja v Leku izredna seja občinskega sveta 04.10.2019 07:11 Prevalje, 03. oktobra (STA) - Potem ko so v Leku napovedali, da bodo v dveh letih prenehali s proizvodnjo antibiotikov v tovarni na Prevaljah, lokacija pa bo postala del prihodnjega globalnega operativnega centra, so na Prevaljah na nogah. Želijo si jasnejših odgovorov, koliko od 320 delavcev bo še imelo delo v Leku, zato je za torek sklicana izredna seja občinskega sveta.

Lek, ki sodi pod okrilje Novartisa, ima na Prevaljah 250 redno zaposlenih in 70 agencijskih delavcev. Vsem bodo, kot so v torek povedali predstavniki Leka, dali možnost, da se prekvalificirajo in usposobijo za nova delovna mesta v okviru nastajajočega globalnega operativnega centra Novartisovih tehničnih dejavnosti. Obstoječo proizvodnjo bodo v dveh letih zaključili, v tem času pa se bo proizvodnja antibiotikov koncentrirala v mestu Kundl na avstrijskem Tirolskem, so pojasnili.

Lek, ki je v zadnjih dveh letih na Prevaljah z namenom širitve proizvodnje zgradil dodatno proizvodno halo, je podjetje z največ delovnimi mesti v občini Prevalje, na delo v podjetje pa prihajajo delavci z vse Koroške. Hkrati podjetje poslovno sodeluje tudi z nekaterimi drugimi podjetji v regiji, tako da je posredno na dogajanje v Leku vezanih še več delovnih mest.

"Napovedana ukinitev proizvodnje antibiotikov na lokaciji Leka na Prevaljah lahko povzroči bistveno povečanje brezposelnosti v celotni koroški regiji," so v sklicu izredne seje občinskih svetnikov zapisali na Občini Prevalje, ki je na torkovo sejo, sklicano na pobudo svetnikov, občanov in delavcev, povabila tudi predstavnike vlade na čelu s predsednikom Marjanom Šarcem in predstavnike Leka.

"Tudi vlada mora dati nekatere odgovore, če se proizvodnja seli v državo z višjimi stroški proizvodnje," je za STA razloge za povabilo predstavnikov vlade pojasnil prevaljski župan Matic Tasič. Zanima ga, zakaj se proizvodnja seli drugam, in kaj je denimo Avstrija ponudila za to. "S tem, ali bodo predstavniki vlade prišli na sejo, bodo pokazali svoj odnos do periferije in do regije," je še ocenil Tasič.

Od predstavnikov Leka pa na Prevaljah pričakujejo bolj točne informacije, kaj pomeni globalni operativni center za Prevalje, kakšna bodo prihodnja delovna mesta in kdo od 320 zdaj zaposlenih v Leku bo imel možnost zaposlitve tudi naprej.

Na dogajanje v Leku se je odzvala tudi GZS Koroška gospodarska zbornica. "Kakor smo pred dobrima dvema letoma pozdravljali odločitev o vlaganjih na Koroškem, ki bi prinašala nova kakovostna delovna mesta, si danes ne želimo negotovosti glede prihodnosti zaposlenih v Leku," je v odzivu zapisala direktorica zbornice Aleksandra Gradišnik, ki pa nove obete vidi v potencialnem kupcu novozgrajene Lekove hale.

To je, kot je znano, tovarna akumulatorskih baterij Tab Mežica, ki je z Lekom že podpisala pismo o nameri za nakup novozgrajene hale, izrazila pa je tudi pripravljenost zaposliti okoli sto Lekovih delavcev. Podrobnosti bodo v Tabu razkrili, ko bo znanega kaj več, so v torek sporočili iz Taba, kjer že nekaj časa razmišljajo o tem, da bi dosedanjo proizvodnjo akumulatorjev dopolnili tudi s proizvodnjo litij-ionskih baterij.

V teh možnostih na GZS Koroški gospodarski zbornici vidijo obet za nove rešitve. "Kljub obžalovanju, da se Lek umika, pa so pomembni potenciali, ki jih regijsko okolje lahko ponudi novemu investitorju," je še zapisala Gradišnikova, ki potenciale ob prostorskih zmogljivostih vidi tudi v kakovostnem kadru v regiji.

Prav z omenjeno naložbo, ki pa se je ustavila, so si v Leku obetali delovna mesta z višjo dodano vrednostjo, posledično pa je bil v sodelovanju z Gimnazijo Ravne lani vzpostavljen tudi izobraževalni program farmacevtski tehnik. Kakšna je prihodnost tega izobraževalnega programa, za zdaj ni znano, so pa v Leku ob vprašanjih, vezanih na to, navedli, da bodo tudi za nekatera prihodnja delovna mesta v osnovi potrebna farmacevtska znanja.

V Leku so zaradi novih okoliščin in načrtov koncerna, ki se z njimi odziva tudi na predvideno zmanjšanje povpraševanja po antibiotikih na trgu ZDA, od torka do vključno danes začasno ustavili proizvodnjo antibiotikov na Prevaljah. Tamkajšnji delavci so bili na plačani odsotnosti, so pa v tem času imeli možnost, da se z nadrejenimi pogovorijo o načrtih za naprej. S petkom bo proizvodnja na Prevaljah spet normalno stekla, so za STA danes pojasnili v Leku.