c S
Evropske borze z izjemo Londona v zelenem 04.10.2019 07:11 London/Frankfurt/Pariz, 03. oktobra (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma zvišali, izjema je londonska borza, kjer so tečaji znova padli. Nafta se je pocenila, evro je glede na dolar pridobil.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 0,12 odstotka. Pariški CAC 40 je pridobil 0,30 odstotka. Frankfurtska borza je bila zaradi praznika zaprta.

Dunajski ATX je končal 0,64 odstotka nižje, milanski FTSE MIB je pridobil 0,06 odstotka, Züriški SMI pa je zabeležil 0,03-odstotno rast.

Londonski FTSE 100, ki je v sredo potonil za tri odstotke, je izgubil dodatnih 0,63 odstotka.

Zaskrbljenost v Londonu so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povzročili podatki o storitvenem sektorju, in sicer je indeks nabavnih menedžerjev PMI za storitve septembra upadel na 49,5 točke, potem ko je bil avgusta pri 50,6 točke. Vrednost pod 50 točkami nakazuje padec v sektorju.

Podatki za storitveni sektor so sledili podatkom o padcu aktivnosti v gradbeništvu in proizvodnji, padci pa po mnenju analitikov zelo verjetno nakazujejo, da bo Velika Britanija v tretjem četrtletju zdrsnila v recesijo, poroča AFP.

Skrbi povzročajo tudi trgovinske napetosti, potem ko je Svetovna trgovinska organizacija (WTO) dovolila ZDA, da uvedejo dodatne carine na izdelke iz EU.

V celinskem delu Evrope pa so medtem vlagatelji izkoristili priložnost za ugodnejše nakupe po padcih v tem tednu, poroča AFP.

Nafta se je pocenila. Za 159-litrski sod teksaške lahke nafte, ki bo dobavljena novembra, je bilo treba okoli 17. ure po srednjeevropskem času odšteti 51,58 dolarja, kar je 1,06 dolarja manj kot ob koncu trgovanja v sredo. Cena severnomorske nafte brent za dobavo decembra se je v tem času glede na sredino zaključno vrednost znižala za 85 centov na 56,84 dolarja.

Tečaj evra glede na dolar se je zvišal. Okoli 18. ure je bilo treba za en evro odšteti 1,0992 dolarja, kar je 0,30 odstotka več kot ob koncu trgovanja v sredo. Evropska centralna banka je zgodaj popoldne referenčni tečaj postavila pri 1,0951 dolarja (v sredo pri 1,0925 dolarja).