c S
Hahn na zaslišanju v Evropskem parlamentu poudaril svoje izkušnje 04.10.2019 07:11 Bruselj, 03. oktobra (STA) - Kandidat za evropskega komisarja za proračun Johannes Hahn je na zaslišanju v Evropskem parlamentu izpostavil svojih deset let izkušenj v vlogi komisarja. V okviru svojega novega resorja pa se namerava zavzemati predvsem za večji evropski proračun, je pojasnil.

Večji evropski proračun sicer že dlje zagovarja tudi Evropski parlament. Hahn je zagotovil, da bo naredil vse, da pri pogajanjih za finančni okvir 2021-2027 doseže proračun v višini najmanj 1,1 odstotka moči gospodarstva EU.

Po celi Evropi zaznava potrebo po investicijah na področju okolja, varnosti, gospodarstva in raziskovanja. "Vse to se ne more zagotavljati z manj sredstvi. Tu smo zavezniki, tu ne bom popustil," je dejal.

Na upor bo kandidat za proračunskega komisarja naletel predvsem pri nekaterih državah članicah, ki vztrajajo pri proračunu v višini enega odstotka BNP unije.

Podporo med evropskimi poslanci ima Hahn tudi pri predlogu, da bi imela EU višje lastne prihodke. Tako imenovanemu davku na plastiko na primer nasprotuje le še Poljska, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Z višjimi lastnimi prihodki bi lahko v EU tudi lažje premostili razliko med netoplačniki in netoprejemniki, je še dodal.

Hahn je bil na zaslišanju samozavesten in je večkrat spomnil na svoj mandat evropskega komisarja za regionalno politiko med letoma 2010 in 2014 ter za širitev v trenutnem mandatu. Avstrijec se je ob koncu zaslišanja še pošalil, da imajo številni poslanci njegovo telefonsko številko in da ga lahko tudi pokličejo, če ga potrebujejo. "To zame ni bilo zaslišanje, ampak plodovita izmenjava mnenj," je sklenil.

Ob koncu zaslišanja so poslanci na Twitterju objavili pretežno dobra mnenja, med najbolj navdušenimi pa so bili poslanci Evropske ljudske stranke (EPP), katere del je tudi Hahn.