c S
Z novelo zakona o zdravniški službi dodatna proračunska sredstva za pripravništva in specializacije v zdravstvu 03.10.2019 15:00 Ljubljana, 03. oktobra (STA) - Vlada je danes potrdila predlog novele zakona o zdravniški službi, ki zagotavlja dodatna sredstva za izvedbo pripravništev zdravstvenih delavcev in sodelavcev ter specializacij zdravnikov do konca leta 2020, so sporočili na Twitterju. S tem se bodo sprostila dodatna sredstva ZZZS za plačilo zdravstvenih storitev in skrajševanje čakalnih dob.

Med izvajanjem zakona o zdravniški službi je bilo ugotovljeno, da je za leto 2020 višina sredstev za financiranje pripravništva zdravstvenih delavcev in sodelavcev ter specializacij zdravnikov iz proračuna omejena na 80 milijonov evrov, po oceni pa naj bi za to prihodnje leto potrebovali 91,7 milijona evrov.

Novela zakona tako ureja kritje razlike do celotne vrednosti financiranja teh vsebin iz sredstev zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS). Z novelo se zagotavljanje razlike do celotne vrednosti financiranja pripravništva zdravstvenih delavcev in sodelavcev ter specializacij zdravnikov iz sredstev ZZZS podaljšuje do konca prihodnjega leta.

Zaradi razbremenitve sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja novela ureja, da se za leto 2019 iz proračuna nameni 70 milijonov evrov, tj. 10 milijonov evrov več kot določa veljavni zakon, kar pomeni več sredstev za izvajanje zdravstvenih programov in skrajševanje čakalnih dob, je zapisano v gradivih po seji vlade.

Če novela zakona ne bi bila sprejeta, v letu 2020 ne bi bilo zagotovljenih zadostnih finančnih sredstev za financiranje navedenih vsebin, kar bi pomenilo omejevanje števila odobrenih pripravništev zdravstvenih delavcev in sodelavcev, sekundariatov in specializacij zdravnikov. To bi, ob že zdajšnjem pomanjkanju zdravnikov in tudi nekaterih drugih zdravstvenih delavcev in sodelavcev, kot so logopedi, fizioterapevti in drugi, povzročilo težko popravljive posledice za slovenski zdravstveni sistem, so še poudarili.

Državni zbor bo predlog novele obravnaval po nujnem postopku.