c S
Sanacijo bosta letos zaključili dve bolnišnici, večina šele čez dve leti 03.10.2019 15:08 Ljubljana, 03. oktobra (STA) - Vlada se je danes seznanila s polletnim poročilom o poteku sanacije v javnih zdravstvenih zavodih, katerih ustanovitelj je država in opravljajo dejavnost na sekundarni in terciarni ravni. Letos bosta s sanacijo zaključili dve bolnišnici, še dve predvidoma prihodnje leto, večina pa v letu 2021, so sporočili z vlade.

Novelacijo sanacijskega programa je pripravilo 12 od skupaj 15 bolnišnic, ki so v postopku sanacije. Splošna bolnišnica (SB) Jesenice in Onkološki inštitut Ljubljana novelacije nista pripravila, ker bosta s sanacijo zaključila še letos, Splošna bolnišnica Izola pa je le uskladila projekcijo poslovanja in ni novelirala načrta sanacijskih ukrepov.

Iz potrjenih sanacijskih programov in novelacij izhaja, da bo do konca leta s sanacijo zaključil Onkološki inštitut Ljubljana, medtem ko jo je Splošna bolnišnica Jesenice dokončala že 11. julija. Prihodnje leto naj bi s sanacijo zaključila Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor in Bolnišnica Topolšica.

Za leto 2021 pa zaključek sanacije načrtujejo v UKC Ljubljana, SB Celje, SB Novo mesto, SB Izola, SB Murska Sobota, SB dr. Jožeta Potrča Ptuj, SB Slovenj Gradec, SB dr. Franca Derganca Nova Gorica, SB Trbovlje, SB Brežice in Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj, je še zapisano v gradivih po seji vlade.

Novelacije sanacijskih programov za letošnje leto predvidevajo skupno za 43,48 milijona evrov različnih ukrepov, kar je dvakrat toliko, kot je bilo predvideno v prvotnih sanacijskih programih iz leta 2018, so navedli na vladi. V prvi polovici letošnjega leta so bolnišnice v sanaciji dosegle za 13,91 milijona evrov prihrankov, kar predstavlja 31,98 odstotka za letos predvidenega finančnega učinka.

Bolnišnice so v prvi polovici leta pridelale 6,33 milijona evrov primanjkljaja iz poslovanja. S presežkom je v tem času poslovalo osem od 15 bolnišnic v sanaciji. Doseženi primanjkljaj v letošnjem letu je nižji od tistega v enakem obdobju lani, ki je znašal 21,62 milijona evrov.

Neplačane zapadle obveznosti bolnišnic v sanaciji so 30. junija letos znašale 57 milijonov evrov, kar je za 10,13 odstotka več kot konec lanskega leta. Zapadle neplačane obveznosti ima devet bolnišnic v sanaciji. Na rast zapadlih obveznosti po pojasnilih vlade vpliva neurejeno financiranje ter pomanjkanje sredstev za investicije.

Dodatna sredstva sta od ministrstva za zdravje junija letos prejeli dve bolnišnici v sanaciji, Bolnišnica Topolšica in Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj.

Na podlagi posebnega vladnega projekta za zagotavljanje poslovne in plačilne stabilnosti javnih zdravstvenih zavodov je vlada 1. decembra 2017 uvedla sanacijo v 15 javnih zdravstvenih zavodih. Za letos je projekt predvidel izplačila za izvajanje sanacije v skupni višini 534.189 evrov. V prvem polletju je ministrstvo za zdravje iz proračunskih sredstev namenilo skupaj 79.510,13 evra, so še navedli na vladi.