c S
Združenje bank prenovilo načela odgovornega kreditiranja 03.10.2019 12:53 Ljubljana, 03. oktobra (STA) - Nadzorni svet Združenja bank Slovenije (ZBS) je sprejel prenovljena načela odgovornega kreditiranja gospodarskih družb. Ta za banke niso zavezujoča, a predstavljajo primere dobrih bančnih praks in ob regulatornih pravilih temelj ohranjanja stabilnosti bančnega sistema, so danes sporočili iz ZBS.

Nova načela v skladu s trendi na področju družbeno odgovornega in trajnostnega financiranja med drugim navajajo prizadevanja bank in hranilnic, članic ZBS, da v svojo kreditno strategijo vključujejo podporo projektom, ki prispevajo k zmanjševanju energijske in ogljične intenzivnosti ter intenzivnosti odpadkov.

"S tem banke in hranilnice izražajo partnerski odnos pri izvajanju kohezijske politike in ostalih pobud na nacionalni, regionalni ali mednarodni ravni, ki naslavljajo globalno dogovorjene cilje in izzive na področju trajnostnega razvoja," so navedli v ZBS.

V delu novele, ki se nanaša na namen in pogoje financiranja, pa je izpostavljen pomen upoštevanja vseh prevzetih pričakovanih tveganj, stroškov in angažiranega kapitala, temelječ na uporabi zanesljivih in preverjenih metodologij, realnih predpostavk ter kakovostnih vhodnih podatkov, so dodali.

Nadzorniki ZBS so na sredini seji za namestnico predsednika nadzornega sveta ZBS Blaža Brodnjaka, prvega moža NLB, za mandatno obdobje do konca aprila 2022 soglasno imenovali namestnico glavnega izvršnega direktorja SKB banke Vojko Ravbar.