c S
V EU avgusta malenkostna mesečna rast trgovine na drobno 03.10.2019 13:17 Luxembourg, 03. oktobra (STA) - Obseg trgovine na drobno se je v območju evra in EU avgusta po julijskem padcu malenkost zvišal. Na mesečni ravni je zrasel za 0,3 oz. 0,2 odstotka, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat. V Sloveniji je avgusta obseg trgovine na drobno na mesečni ravni ostal nespremenjen, na letni pa se je okrepil za več kot pet odstotkov.

V območju z evrom se je na mesečni ravni prodaja neživilskih izdelkov zvišala za 0,4 odstotka, prodaja pogonskih goriv pa za 0,1 odstotka, prodaja hrane, pijač in tobačnih izdelkov je medtem ostala nespremenjena. V osemindvajseterici je šla medtem prodaja neživilskih izdelkov navzgor za 0,3 odstotka, prodaja pogonskih goriv za 0,2 odstotka, prodaja hrane, pijač in tobačnih izdelkov pa za 0,1 odstotka.

Med članicami, za katere je Eurostat imel podatke, se je obseg trgovine na drobno julija na mesečni ravni najbolj povečal na Portugalskem (+1,1 odstotka), v Estoniji (+en odstotek) in na Finskem (+0,8 odstotka). Največje padce pa so zabeležile Avstrija in Slovaška (po -1,3 odstotka) ter Hrvaška (-1,1 odstotka).

Na letni ravni se je avgusta obseg trgovine na drobno v območju z evrom okrepil za 2,1 odstotka, v celotni uniji pa za 2,5 odstotka.

Prodaja neživilskih izdelkov je glede na lanski avgust v območju z evrom povečala za 4,1 odstotka, prodaja pogonskih goriv za 2,1 odstotka, prodaja hrane, pijač in tobačnih izdelkov pa za 0,4 odstotka. V celotni uniji se je prodaja neživilskih izdelkom okrepila za 4,2 odstotka, prodaja pogonskih goriv za tri odstotke, prodaja hrane, pijač in tobačnih izdelkov pa za 0,7 odstotka.

Glede na lanski julij so največjo rast obsega trgovine na drobno beležile Romunija (+7,4 odstotka), Malta (+6,2 odstotka) in Madžarska (+5,9 odstotka). Padec so imeli le na Slovaškem (-tri odstotke) in v Luksemburgu (-1,5 odstotka).

V Sloveniji je obseg trgovine na drobno na mesečni ravni ostal nespremenjen, na letni ravni pa se je okrepil za 5,3 odstotka.