c S
Nabavniki o delovanju v negotovi prihodnosti 03.10.2019 11:56 Ljubljana, 03. oktobra (STA) - Udeleženci letošnjega Nabavnega vrha v organizaciji Združenja nabavnikov Slovenije so se posvetili razpravi o prihodnjem dogajanju ter o stanju in smereh razvoja cen v posameznih branžah, predvsem na energetskih in surovinskih trgih. Razmere se zaostrujejo, vloga nabavnikov v podjetjih je zelo pomembna, je bilo slišati.

Predsednik strokovnega sveta združenja nabavnikov Srečko Bukovec je ocenil, da je "negotovost naša nova normalnost". "Že lani smo zapustili cono ugodja," je dejal in dodal, da se je do danes večina ključnih tveganj še povečala, predvsem v zadnjih dveh mesecih.

Po njegovih besedah je globalizacija dosegla vrh, prešli smo vrh gospodarskega cikla. Za recesijo je vprašanje le, kdaj se bo začela. Vsi kazalniki so usmerjeni izrazito navzdol, indeks novih naročil in indeks izvoza sta zelo padla, vpliv trgovinskih vojn je zelo izrazit, investicije se ustavljajo, je povzel.

"Smo na vrtiljaku, poleg brexita tudi trgovinskih zaostrovanj," je izpostavil in to je potrdila tudi direktorica urada za makroekonomske analize in razvoj Maja Bednaš. Zato je urad nedavno znižal napovedi rasti. A, če bo res prišlo do ohlajanja, so podjetja in tudi banke v boljši kondiciji kot v pretekli krizi, je menila.

Politike na evropski in globalni ravni imajo po njenih besedah vendarle nekaj manevra za ukrepanje. "Pri denarni politiki je prostora zelo malo, je pa prostor za ukrepanje na fiskalnem področju, na kar opozarjajo tudi različne mednarodne institucije," je povedala in dejala: "Ni vse črno, je pa negotovost zelo velika."

V takšnih razmerah morajo biti podjetja odzivna, fleksibilna, dobro morajo upravljati s tveganji. Pri tem imajo nabavniki v podjetjih po mnenju svetovalca za nabavo in nekdanjega direktorja v mednarodni družbi McKinsey Petra Kraljiča izredno pomembno vlogo, saj v tem segmentu tiči največ stroškov v posameznem podjetju.

"Nabava je zelo pomembna in strateška funkcija. Vsako dobro podjetje ima dobrega nabavnika. Ta mora imeti podporo vodstva, hkrati pa mora razviti partnerski odnos z dobavitelji," je povzel Kraljič. Po njegovih besedah je lahko vsako izkoriščanje zelo negativno, zelo pomembna je transparentnost.

Nabavnikom, ki jim je predstavil t.i. Kraljičevo matriko o tem, kako učinkovito zniževati nabavne stroške in optimirati dobiček z uporabo metod nabavnega menedžmenta, je položil na srce, naj razdelajo klasifikacija produktov in se osredotočijo na tiste, ki so za njihovo podjetje najbolj kritični.

Vnovična rast protekcionizma, spodbujena s strani ZDA, po njegovem ne bo zavrla globalizacije. Se pa bodo spremenili trgi in globalni tokovi, je ocenil. Ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki postavlja ZDA na prvo mesto, razume, je dejal, "skrbi pa me, ker tega ne razume Evropa", je dodal.

Kot je pojasnil, ZDA niso prav nič odvisne od mednarodne trgovine. Evropa bi se morala povezati s surovinami bogato Rusijo in z njo ob ZDA in Kitajski ustvariti tretjega največjega svetovnega igralca. "Dokler Evropa ne bo bolj povezana in postala tretja sila, bo capljala za ZDA," je menil in za težavo označil to, da Evropa nima prave vodje.