c S
Cene industrijskih proizvodov v EU avgusta nižje 03.10.2019 11:42 Luxembourg, 03. oktobra (STA) - Cene industrijskih proizvodov pri proizvajalcih so se v območju z evrom avgusta na mesečni ravni znižale za 0,5 odstotka, v EU pa za 0,4 odstotka. Na letni ravni so se v državah z evrom znižale za 0,8 odstotka, v uniji pa za 0,3 odstotka, kažejo podatki Eurostata. V Sloveniji so na mesečni ravni narasle za 0,3, na letni pa za dva odstotka.

Cene industrijskih proizvodov so v državah z evrom na mesečni ravni upadle za 1,9 odstotka v energetskem sektorju in ostale nespremenjene pri dobrinah za vmesno porabo in kapitalskih dobrinah. Trajne dobrine so se podražile za 0,1 odstotka, netrajne pa za 0,2 odstotka. Brez upoštevanja energetskega sektorja bi cene v industrijski proizvodnji na mesečni ravni ostale nespremenjene.

V primerjavi z julijem so cene v energetskem sektorju v EU upadle za 1,5 odstotka. Cene dobrin za vmesno porabo in trajnih dobrin so ostale nespremenjene, investicijske in netrajne dobrine so se podražile za 0,1 odstotka. Brez upoštevanja energetskega sektorja bi cene v povprečju narasle za 0,1 odstotka.

Največje padce so imele na mesečni ravni Španija (-1,4 odstotka), Grčija (-1,3 odstotka), Belgija, Danska in Litva (v vseh -0,7 odstotka). Industrijski proizvodi so se najbolj podražili v Bolgariji (+0,7 odstotka), na Madžarskem (+0,4 odstotka) in v Sloveniji (+0,3 odstotka).

Na letni ravni so cene v energetskem sektorju v območju evra upadle za 4,9 odstotka, dobrine za vmesno porabo so bile cenejše za 0,4 odstotka, medtem ko so se netrajne dobrine podražile za en odstotke, trajne za 1,4 odstotka in investicijske za 1,5 odstotka. Če ne bi upoštevali energetike, bi cene narasle za 0,5 odstotka.

V osemindvajseterici so cene v energetskem sektorju avgusta v primerjavi z avgustom lani zdrsnile za 4,1 odstotka. Cene dobrin za vmesno porabo so narasle za 0,1 odstotka, netrajnih dobrin za 1,3 odstotka, trajnih dobrin za 1,4 odstotka in kapitalskih dobrin za 1,6 odstotka. Če ne bi upoštevali negativnega prispevka iz energetskega sektorja, bi cene industrijskih proizvodov v EU narasle za 0,9 odstotka.

Največje padce so beležile Danska (-4,4 odstotka), Španija (-2,5 odstotka), Italija in Portugalska (v obeh -2,1 odstotka). Največje rasti so imele Romunija (+4,7 odstotka), Bolgarija (+4,5 odstotka) in Luksemburg (+2,9 odstotka).