c S
Cene nafte so se stabilizirale 03.10.2019 08:52 Singapur, 03. oktobra (STA) - Cene nafte so v današnjem azijskem trgovanju nadoknadile predhodne izgube. Zaskrbljenost zaradi slabših gospodarskih obetov na svetovni ravni je namreč zasenčilo upanje, da bo vendarle kmalu prišlo do napredka pri razrešitvi trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko.

Za 159-litrski sod teksaške lahke nafte z dobavo v novembru je bilo treba v zgodnjem trgovanju po singapurskem času odšteti 52,87 dolarja, kar je 23 centov več kot ob koncu sredinega trgovanja, decembrske terminske pogodbe za nafto vrste brent pa so se zvišale za 10 centov, tako da so bile pri 57,79 dolarja.

Cene nafte so se v sredo znašle na najnižjih ravneh v skoraj dveh mesecih. Navzdol so jih potisnila znamenja, da prihaja do občutnega upočasnjevanja gospodarske rasti v ZDA, pa tudi v EU, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vlagatelje je padec danes spodbudil k povečanemu povpraševanju, saj so želeli izkoristiti priložnost za dober nakup, cene pa so se stabilizirale tudi na račun upov, da bosta ZDA in Kitajska vendarle razrešili trgovinski spor. Nov krog trgovinskih pogajanj med velesilama bo po napovedih stekel prihodnji teden v Washingtonu.

Cene bi se sicer verjetno še okrepile, če ne bi ameriška uprava za energetske informacije (EIA) sporočila, da so ameriške zaloge nafte minuli teden porasle za 3,1 milijona sodov, kar je precej nad pričakovanji analitikov. Ti so namreč predvideli rast za 1,6 milijona sodov.