c S
Delodajalci in sindikati pred sestankom s Šarcem previdni 03.10.2019 07:22 Ljubljana, 02. oktobra (STA) - Predstavniki delodajalskih in delojemalskih organizacij, ki sodelujejo v Ekonomsko-socialnem svetu (ESS), se bodo v torek po informacijah STA udeležili sestanka s premierjem Marjanom Šarcem, izida pa ne želijo napovedovati. Ali bo socialni dialog znova stekel, tako še ni mogoče reči, na obeh straneh pa poudarjajo, da ob sedanji praksi ni smiseln.

Na delodajalski strani pred sestankom s predsednikom vlade niso pretirano zgovorni in ne želijo komentirati prvih njegovih odzivov na petkovo prekinitev socialnega dialoga, za katero so se odločili, ker se ne strinjajo, da se predloge pomembnih zakonov v DZ vlaga mimo ESS, tako da o njih ne morejo niti razpravljati, kaj šele odločati. Sporni so sicer predlogi zakonov, ki jih v parlamentarno proceduro vlaga Levica.

"Sam sem se že na začetku zavezal k socialnemu dialogu in tako bo tudi v prihodnje /./. Stranka Levica ni del vlade in če vloži zakon v proceduro, ga vloži na lastno pest," je ob koncu tedna na družbenem omrežju Facebook zapisal premier.

Med predstavniki delodajalcev je zdaj mogoče slišati, da tudi sami Levici ne oporekajo pravice do vlaganja predlogov v DZ. Zavedajo se, da Levica ni socialni partner in se ji ni treba usklajevati.

Kot poudarjajo, so opozicijske stranke vsa leta do zdaj vlagale predloge zakonov, a so jih pristojni parlamentarni odbori zavračali z ugotovitvami, da niso primerni za nadaljnjo obravnavo. Koalicija je nato predlagala svoje predloge, ki jih je predhodno uskladila na ESS. Takšno prakso so pričakovali tudi v času Šarčeve vlade.

Kot je znano, je bil en zakon, ki ga je v DZ vložila Levica, in sicer novela zakona o minimalni plači, že sprejet mimo ESS, delodajalci pa se bojijo, da bodo šli na ta način skozi sito še trije predlogi Levice, in sicer predlog novele zakona za uravnoteženje javnih financ, ki predvideva izboljšanje plačila študentskega dela oz. položaja študentov, predlog novele zakona o delovnih razmerjih, ki predvideva, da bi bili vsi starši upravičeni do dodatnega dne plačane odsotnosti z dela zaradi spremstva otroka na prvi šolski dan, ter predlog sprememb zakonodaje, ki ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Tudi na sindikalni strani priznavajo, da je vlaganje predlogov zakonov v DZ pravica Levice. Zadrega pa se pojavi, ko vlada te predloge skladno s koalicijskim sporazumom z Levico podpre, saj nato ne pridejo na ESS. Na nek način pa gre še vedno za vladne zakone, čeprav je predlagatelj nekdo drug, ocenjujejo. V tej luči se strinjajo z delodajalci, da takšne situacije še ni bilo in da ni dobra.

Od sestanka zato pričakujejo pogovor o tem, kaj je za koga socialni dialog. Predsedniku vlade nameravajo pojasniti, da morajo imeti socialni partnerji možnost sodelovati pri pripravi in usklajevanju zakonodaje s področja dela ESS, še preden bo ta posredovana v zakonodajni postopek. To po njihovem prepričanju bi to moralo predstavljati predpogoj za podporo koalicijskih strank predlogom v zakonodajnem postopku.

Kakšnega pretiranega optimizma pred srečanjem s Šarcem ni zaznati ne med delodajalci ne med sindikati, oboji pa vztrajajo, da ob sedanji praksi ESS ni smiseln.

V petek so sicer socialni dialog v okviru ESS do nadaljnjega prekinili delodajalci. Sindikati se niso odzvali tako burno, je pa predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič demonstrativno odstopila z mesta predsednice ESS. Vodenje je prevzela ministrica za delo Ksenija Klampfer. A če rešitve zapleta ne bo, bo dvorana ESS na Gregorčičevi samevala.