c S
WTO v sporu glede pomoči evropskemu Airbusu prikimala ZDA 03.10.2019 07:22 Washington, 02. oktobra (STA) - Svetovna trgovinska organizacija (WTO) je v sporu glede nedovoljenih državnih pomoči evropskemu Airbusu danes ZDA prižgala zeleno luč za uvedbo carin v višini 7,5 milijarde dolarjev ali 6,8 milijarde evrov. EU je na morebitno ameriško potezo že napovedala protiukrepe, saj v podobnem sporu pred WTO problematizira ameriško pomoč Boeingu.

V sporu, o katerem je danes odločila WTO in ki traja od leta 2004, so ZDA trdile, da so Velika Britanija, Francija, Nemčija in Španija evropskemu proizvajalcu letal Airbusu zagotavljale nedovoljeno pomoč v obliki posojil z nizkimi obrestmi in s tem kršile pravila svetovne trgovine. Subvencije naj bi dosegale okoli 22 milijard dolarjev.

Zato so ZDA grozile z uvedbo za 11,2 milijarde dolarjev oz. okoli 9,8 milijarde evrov carin na evropski uvoz. Šlo naj bi za carine na izdelke in komponente za uporabo v letalski industriji, pa tudi za druge izdelke, ki s to industrijo nimajo povezave, kot so razne vrste sirov, olivno olje, vino, pomaranče in ribe.

WTO, ki držav članic ne more kaznovati, lahko pa prizadeti državi opredeli protiukrepe, je odločila, da lahko ZDA v povračilo uvedejo za 7,5 milijarde dolarjev carin na leto. Zoper takšno odločitev ni pritožbe, gre pa za najvišji znesek, ki ga je WTO prisodila v svoji skoraj 25-letni zgodovini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

A WTO bo morala odločiti še v enem sporu med stranema. EU je namreč leta 2005 proti ZDA pred WTO sprožila podoben postopek, v katerem trdi, da so ZDA med letoma 1989 in 2006 ameriškemu proizvajalcu letal Boeing odobrile za nekaj več kot 19 milijard dolarjev različnih pomoči oz. subvencij.

EU je arbitrom v tem postopku predlagala, naj ji kot povračilni ukrep odobrijo uvedbo carin na ameriško blago v vrednosti 12 milijard dolarjev. Na seznamu ameriških izdelkov so se znašli artikli od čebeljega voska do avtomobilskih delov.

Analitiki napovedujejo, da bo WTO o tem drugem sporu lahko odločil v roku šestih mesecev. Ob tem ugibajo, da bo verjetno predlagani znesek nižji, kot se je to zgodilo v prvem oz. danes odločenem sporu med ZDA in EU.

Po uvedbi carin na jeklo in aluminij ter grožnjah s carinami na avtomobile je tako usoda nadaljnjih konstruktivnih trgovinskih odnosov med ZDA in EU še naprej negotova. Sredi lanskega leta sta sicer strani sklenile premirje in postavili temelje za pogovore o liberalizaciji trgovine z industrijskimi izdelki, ki pa se še niso začeli.