c S
Indeksi na evropskih borzah zgrmeli v globino 03.10.2019 07:22 London/Frankfurt/Pariz, 02. oktobra (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes krepko znižali. Razlog so neugodni gospodarski podatki iz ZDA in "zelo razumno sklepanje, da morajo biti stvari, če so tako slabe v ZDA, še slabše v Evropi", je za francosko tiskovno agencijo AFP ocenil analitik Chris Beauchamp iz finančne družbe IG.

September je bil najslabši mesec za ameriško predelovalno industrijo od junija 2009, ko so se ZDA začele prebijati iz recesije. Indeks nabavnih menedžerjev (PMI), ki ga izračunava inštitut ISM, je septembra dosegel 47,8 točke. To je 1,3 točke pod avgustovsko vrednostjo in najnižje od junija 2009, pri čemer vrednosti pod 50 točk pomenijo krčenje sektorja.

ISM je glavni razlog za neugodno stanje izpostavil trgovinske vojne, ki jih vodi ameriški predsednik Donald Trump. Tako optimizma ni prinesla niti odločitev Svetovne trgovinske organizacije (WTO), ki je v sporu glede nedovoljenih državnih pomoči evropskemu Airbusu danes ZDA prižgala zeleno luč za uvedbo carin v višini 7,5 milijarde dolarjev ali 6,8 milijarde evrov. EU je na morebitno ameriško potezo že napovedala protiukrepe.

Britanski premier Boris Johnson je medtem na kongresu konservativcev v Manchestru predstavil predlog novega dogovora o brexitu. Ob tem je poudaril da bo Združeno kraljestvo EU 31. oktobra zapustilo brez dogovora, če Bruselj ne bo sprejel njegovega predloga.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 2,98 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX izgubil 2,76 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 3,12 odstotka. Znižal se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 3,23 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX spustil 2,29 odstotka in v Zürichu indeks SMI 1,96 odstotka nižje. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 2,87-odstotni padec.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev prav tako krepko znižujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 1,91 odstotka nižji ravni kot v torek. Širši indeks S&P 500 je doslej izgubil 1,69 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa beleži 1,76-odstotni padec.

Tečaj evra se je v primerjavi z ameriškim zelencem okrepil. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,0948 dolarja, s čimer je skupna evropska valuta pridobila 0,11 odstotka. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,0925 dolarja (v torek pri 1,0898 dolarja).

Zaradi skrbi, povezanih z ohlajanjem svetovnega gospodarstva, so se pocenile tudi cene nafte. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena novembra, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 52,47 dolarja, kar je 1,15 dolarja manj kot v torek. V Londonu so se decembrske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 1,39 dolarja na 57,50 dolarja.