c S
Odbor DZ za delo nadaljuje razpravo o ukinitvi dodatka na delovno aktivnost 03.10.2019 07:26 Ljubljana, 03. oktobra (STA) - Odbor za delo bo nadaljeval obravnavo predloga novele zakona o socialnih transferjih, ki predvideva ukinitev dodatka na delovno aktivnost. Vlada ukinitev predlaga, ker meni, da oseb, ki ga prejemajo, odvrača od aktivnega iskanja polne zaposlitve. Na začetku današnje seje bodo morali sicer člani odbora odločiti o predlogu umika te točke.

Odbor je novelo obravnaval že septembra, a je sejo na predlog Levice prekinil, dokler ministrstvo ne predloži natančne analize strukture prejemnikov dodatka. Levica pa še pred današnjim nadaljevanjem seje odbora predlaga, naj odbor omenjene točke sploh več ne obravnava in naj jo umakne z dnevnega reda. V poslanski skupini so namreč prepričani, da gre za protisocialen ukrep, ki bi prizadel predvsem najšibkejše. Podobno menijo v SD, kjer so v sredo ponovili, da bodo glasovali proti noveli.

Ministrica za delo Ksenija Klampfer je nasprotno v sredo povedala, da ministrstvo pri ukinitvi vztraja, saj opaža, da prejemnike odvrača od aktivnega iskanja polne zaposlitev. Dodatek je bil namreč uveden leta 2012 kot dodatek oziroma korektiv k takratni nizki denarni socialni pomoči, ker pa se je ta v zadnjih letih dvignila za 72 odstotkov, lahko danes skupaj z denarno socialno pomočjo doseže okoli 90 odstotkov minimalne plače. Tako pa po mnenju ministrstva negativno vpliva na aktivno iskanje polne zaposlitve.

Ministrica je tudi zagotovila, da je za ukinitev "za zdaj" zagotovljena zadostna politična podpora, a na vprašanje, kdo jo zagotavlja, ni odgovorila konkretno. Dejala je le, da se bo to videlo na odboru. Neuradno je slišati, da stranke koalicije, ki se do zdaj niso izrekle proti noveli, nimajo zadosti glasov, da bi lahko odbor predlogu dal zeleno luč oziroma jih imajo dovolj le, če se opozicija vzdrži glasovanja.

Naj novele ne podprejo, so v sredo poslance znova pozvale nevladne organizacije.