c S
V stečaju pristala tudi letalska šola Adrie Airways 02.10.2019 14:57 Ljubljana, 02. oktobra (STA) - Okrožno sodišče v Kranju je ob začetku stečaja Adrie Airways danes začelo tudi stečajni postopek njene hčerinske družbe Adria Airways Letalska šola, v okviru katere je letalska družba izobraževala pilote. Stečaj bo vodil Blaž Poljanšek, tudi v tem primeru pa imajo upniki tri mesece, da prijavijo svoje terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice.

Stečaj družbe je, kot je razvidno iz sklepa sodišča, objavljenega na spletni strani Ajpesa, predlagal dolžnik sam.

Adrijina letalska šola je bila, kot navajajo na spletni stani, ustanovljena leta 1980 v sodelovanju s Strojno fakulteto v Ljubljani. Njen prvoten namen je bil šolanje pilotov za potrebe Adrie Airways, zato je postala znana kot "zibelka Adrijinih pilotov". Kasneje je prevzela tudi šolanje drugih pilotov. Izvajala je programe usposabljanja tako za zasebne pilote športnih letal kot za poklicne pilote z najvišjimi pooblastili letenja. Doslej se je na v družbi izšolalo več kot 2800 pilotov.

Vodenje družbe Adria Airways Letalska šola je sicer spomladi prevzel Sven Kukemelk, nekdanji direktor družbe Regional Jet. Takrat so v družbi navedli, da želijo z novim vodstvom prispevati k še tesnejšemu povezovanju z letalskim prevoznikom Adrio Airways, ki je imel že dalj časa težave zaradi pomanjkanja pilotov.

Kot izhaja iz poslovnega poročila za lansko leto, je imela družba 315.079 evrov prihodkov in 339.325 evrov čiste izgube. Imela je tudi za 841.348 evrov kratkoročnih obveznosti.