c S
Drugi regionalni poslovni forum v znamenju povezovanja med Slovenijo in Srbijo 02.10.2019 14:48 Novi Sad, 02. oktobra (STA) - V srbskem Novem Sadu te dni poteka drugi regionalni poslovni forum, katerega namen je povezovanje in iskanje sinergij med podjetji in institucijami za izboljšanje gospodarske klime. Dogodek poteka v znamenju povezovanja med Slovenijo in Srbijo, ki je po navedbah ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano že zdaj dobro.

Foruma, ki ga organizirata Vojvodina in Skupščina evropskih regij v Srbiji v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Vojvodine, razvojno agencijo Vojvodine, Novosadskim sejmom in Evropsko podjetniško mrežo, se je v imenu kmetijskega ministrstva udeležil generalni direktor direktorata za hrano in ribištvo Bojan Pahor.

Pahor je v svojem nastopu med drugim izpostavil dobro dosedanje sodelovanje med Slovenijo in Srbijo, ki se med drugim kaže v dobri in razvejani gospodarski menjavi. Dejal je, da se ohranja dolgoročni trend rasti in da je blagovna menjava med državama lani dosegla 1,53 milijarde evrov, kar v primerjavi z letom 2017 predstavlja 13,7-odstotno povečanje.

Pahor je govoril tudi o možnosti nadgradnje sodelovanja pri izmenjavi znanja in blagovni menjavi živilskih proizvodov.

Udeleženci foruma so sicer predvsem ugledna podjetja iz regije, pa tudi regionalne gospodarske zbornice, regionalne razvojne agencije in druge institucije, ki podpirajo razvoj malih in srednje velikih podjetij. Na poslovnem forumu sodeluje 164 udeležencev iz 21 držav štirih celin.

Slovensko stran so med drugim zastopali predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije, živilsko-predelovalnih podjetij, Univerze v Ljubljani, Uniturja, Term Laško, Term Zreče in Sava turizma, so še navedli na ministrstvu.