c S
Fortenova prodaja ljubljanski Kompas 02.10.2019 14:47 Zagreb, 02. oktobra (STA) - Hrvaška Fortenova grupa je danes objavila, da so začeli postopke dezinvestiranja s prodajo podjetij, ki ne sodijo v osnovno dejavnost. Na seznamu so poleg ljubljanske turistične družbe Kompas tudi dubrovniško turistično podjetje Atlas, gradbeno podjetje Projektgradnja in pristaniški terminal Sojara v Zadru.

Atlas, Kompas Ljubljana, Kompas Poreč in Kompas mreža so vodilne turistične družbe v regiji. Na trgih Hrvaške in v Slovenije imajo več kot 20-odstotni delež, v Črni gori pa držijo več kot 15 odstotkov trga, so navedli v Fortenovi v današnjem sporočilu za javnost.

Kot so dodali, turistične družbe, ki so bile nekoč del koncerna Agrokor, letno naštejejo okoli 1,2 milijona potnikov. Celotni prihodki Atlasa, Kompasa in z njima povezanih podjetij so lani znašali 219 milijonov evrov. Družbe imajo tudi več kot 3500 poslovnih partnerjev in približno 600 zaposlenih.

Za Projektgradnjo, ki ima sedež v Slavonskem Brodu, so navedli, da je sodelovala pri nekaterih največjih in najbolj zahtevnih gradbenih projektih na Hrvaškem. Vrednost vseh projektov v preteklih štirih letih in pol je bila 173,7 milijona evrov. Menijo, da bo prevzem družbe lahko donosen, glede na predvidevanja o petodstotni rasti hrvaškega gradbeniškega sektorja v obdobju 2019-2011.

Sojara se nahaja v industrijski coni zadrskega pristanišča, razpolaga s skladišči in zmogljivostmi za predelavo soje, so še zapisali.

Fortenova je tudi izpostavila, da sta družbi Umiom s Hrvaške in PKF iz Londona ekskluzivni svetovalni podjetji za prodajo turističnih družb, medtem kot so za prodajo Projektgradnje in Sojare najeli svetovalce iz družbe Deloitte Hrvatska.

Kot so dodali, je strategija Fortenove usmerjena na razvoj poslovanja v temeljnih dejavnostih, prodaji na drobno in debelo, prehrani ter kmetijstvu. Zato načrtujejo prodajo vseh podjetjih skupine, ki niso del strateške usmeritve.