c S
Avtomobilski del ACH prevzema švicarski megatrgovec 02.10.2019 13:12 Ljubljana, 02. oktobra (STA) - Švicarski avtomobilski megatrgovec Emil Frey prevzema tri hčerinske avtomobilske družbe, ki sodijo pod okrilje ACH 2, Autocommerce, Avto Triglav in AC-Mobil. To so za Finance potrdili v ACH 2, ki je nastala ob delitvi premoženja lastnikov nekdanjega ACH in jo vodi Rasto Oderlap. Emil Frey za dokončanje posla potrebuje še soglasje Evropske komisije.

Vrednost transakcije sicer ni znana. O tem, da so Oderlap, Damjan Vuk in Janko Šemrov, ki skupaj obvladujejo skoraj 90 odstotkov ACH 2, tik pred prodajo avtomobilskega posla, so Finance poročale julija, ko je sicer veljalo, da prodajajo le Autocommerce, ki je distributer znamke Mercedes-Benz, po neuradnih informacijah je bilo takrat govora o 30 milijonih evrov kupnine.

Autocommerce je lani ustvaril 169 milijonov evrov prihodkov in slaba dva milijona evrov dobička, Avto Triglav 159 milijonov evrov prihodkov in prav tako slaba dva milijona evrov dobička, AC Mobil pa 23 milijonov evrov prihodkov in 600.000 evrov dobička.

Emil Frey je med drugim lastnik distributerskega podjetja Mercedes-Benza na Hrvaškem, v Srbiji in Črni gori. V Sloveniji je že navzoč, v lasti ima družbi P Automobil Import, ki je v Sloveniji odgovorna za distribucijo vozil znamke Peugeot, ter C Automobil Import, ki skrbi za distribucijo citroenov.