c S
Pahor in župani predvsem o projektu ustanavljanja pokrajin 02.10.2019 13:01 Rimske Toplice, 02. oktobra (STA) - Predsednik republike Borut Pahor je drugi dan kongresa slovenskih občin v Rimskih Toplicah nagovoril zbrane župane in županje ter druge predstavnike občin. Predvsem pa je želel od njih izvedeti, ali je smiselno ugrizniti v to jabolko ustanavljanja pokrajin in nadaljevati prizadevanja, ki v tej smeri potekajo v zadnjih mesecih.

Kot je spomnil predsednik, se slovenska politika, vsaj na državni ravni, od pomladi 2009 s projektom regionalizacije ni ukvarjala, čeprav to terja 143. člen ustave. Po sestanku štirih predsednikov decembra lani pa je stekel nov poskus; koordinacijo je prevzel predsednik DS Alojz Kovšca, oblikovana je bila delovna skupina, ki je pripravila osnutke pokrajinske zakonodaje.

Tudi ob nasvetih in opozorilih občin so po predsednikovi oceni ta prizadevanja pripeljali relativno daleč, a se zavedajo, "da je vse skupaj vendarle šele na začetku". Posvet, ki ga bo 4. novembra organiziral v predsedniški palači in na katerega bo povabil predstavnike vlade, stroke, občin ter političnih strank, pa bo "pravi trenutek", da ocenijo, ali obstaja neka "obča naklonjenost, da bi šli s tem naprej".

Dodal je, da sam ni poklican, da odloči, ali naj se zadeva nadaljuje ali ustavi. Ali je prizadevanja za ustanovitev pokrajin vredno nadaljevati, bodo verjetno ocenili decembra na srečanju štirih predsednikov, in sicer tudi glede na odzive županov in županj. Nenazadnje že sama ustava v postopku sprejemanja zakona o ustanovitvi pokrajin predpostavlja ne le dvotretjinsko večino v DZ, ampak tudi sodelovanje občin, je spomnil.

Župani so enotni, da Slovenija zaradi prevelike centralizacije in z razvojnega vidika potrebuje pokrajine, a so izpostavili tudi številna vprašanja in bojazni, povezana z vzpostavljanjem nove ravni lokalne samouprave.

Po besedah murskosoboškega župana in predsednika Skupnosti občin Slovenije Aleksandra Jevška je bilo na to temo v zadnjem času kar nekaj regijskih posvetov županov, o tem so govorili tudi na torkovi okrogli mizi. Skupni imenovalec vseh pa je, da želijo pokrajine, zavedajoč se vseh pasti, ki jih nosijo take velike organizacijske spremembe.

Prvo vprašanje, ki ga morajo rešiti, je členitev države na pokrajine, pri čemer je po njegovih besedah treba dati občinam, predvsem pa občanom priložnost, da se priključijo tisti pokrajini, ki se ji čutijo pripadni in kamor so v vsakodnevnem življenju vezani. Kot je dodal, je treba paziti tudi, da ne bi prišlo do centralizacije znotraj posamezne regije, in poskrbeti, da bodo naloge toliko razpršene, da se bodo občine čutile koristne in pomembne, ker to so.

Predsednik programskega sveta kongresa Leo Kremžar je prepričan, da morajo hkrati s pogovori o številu pokrajin potekati tudi pogovori o vsebini, torej kaj se bo z državne in občinske ravni preneslo na pokrajine, skupaj s finančnimi sredstvi.

Da mora biti vsebina absolutno podprta s finančnimi sredstvi, je poudaril tudi prevaljski župan Matija Tasič. Po njegovi oceni se preveč ukvarja s formo, torej z vprašanji koliko regij, kakšne in kje bodo imele sedeže. A če se hkrati ne bo doreklo vsebine ter finančnih sredstev, ki se prenaša na regije, bo zadeva padla, je dejal.

Županu občine Cerklje na Gorenjskem Francu Čebulju pa se nasprotno zdi smiselno, da se najprej dogovorijo o številu pokrajinah, v nadaljnjih korakih pa bi poiskali odgovore glede pristojnosti. Če bodo vse reševali v enem paketu, se boji, da ne bodo nikamor prišli.

Če so zadeve doslej potekale bolj politično nevtralno, prenosa nalog na pokrajine, skupaj s finančnimi viri in kadri, brez vlade ne bo mogoče izpeljati, pa je opozoril župan Slovenske Bistrice Ivan Žagar, sicer pristojni minister ob zadnjem poskusu ustanavljanja pokrajin.

Cerkniški župan Marko Rupar pa je posvaril pred tem, da bi se z ustanovitvijo pokrajin javna uprava bistveno povečala. Mnenja je, da bi že sedaj morali počasi iz upravnih enot na občine prenašati nekatere pristojnosti, vzporedno ukinjati upravne enote ter zaposlene prerazporejati na regionalni nivo.

Kot je ugotavljal tudi Pahor, je pri tako zapleteni zakonodaji, kot je pokrajinska, odprtih vprašanj, dilem in problemov ogromno. A je na točki, na kateri so, iskal predvsem odgovor, ali večinska volja za nadaljevanje projekta je ali pa je ni.