c S
Po 58 letih za Adrio Airways ostali številni dolgovi 02.10.2019 12:15 Ljubljana, 02. oktobra (STA) - Po 58 letih delovanja so ob začetku stečajnega postopka za letalsko družbo Adria Airways, ki ima 558 zaposlenih, večinoma ostali le še dolgovi. Vsa letala, ki jih je imela v lasti, je prodala, del dolgov za dobavo kerozina je poplačala s hangarjem. Letalska družba, ki je bila do 2016 v državni lasti, zaposlenim dolguje tudi del avgustovskih plač.

Adria Airways, ki je od leta 2016 v lasti nemškega finančnega sklada 4K, še vedno ni javno objavila poslovnega poročila za lansko leto, iz dokumenta, ki so ga pridobile Finance, pa je razvidno, da so dolgoročne obveznosti družbe konec lanskega leta dosegle 21,5 milijona evrov, kratkoročne pa 54,6 milijona evrov.

Tako so ob koncu leta 2018 skupne obveznosti Adrie dosegle že nekaj manj kot 70 milijonov evrov, do zdaj pa so se po neuradnih informacijah povečale že na okoli 90 milijonov.

Nad smiselnostjo reševanja družbe je sedaj obupala tudi vlada, ki veliko maneverskega prostora ni imela, saj ji še nekaj časa zaradi pravil Evropske komisije ne bo mogla pomagati s finančno pomočjo.

Letalska družba je v zadnjih letih večinoma poslovala z izgubami. Leta 2005 je imel takrat nacionalni letalski prevoznik za več kot devet milijonov evrov čiste izgube. Naslednje leto je družba sicer zaključila s približno 70.000 evrov dobička, ki pa je bil predvsem posledica izvedenega prestrukturiranja. Nato je družba še leta 2008 beležila čisti dobiček, ki je dosegel 425.000 evrov.

Kriza je Adrio znova pahnila v rdeče številke. Čista izguba je tako leta 2009 znašala 13,5 milijona evrov, leto kasneje pa že 63 milijonov evrov. Leta 2011 je družba dobila za 50 milijonov evrov državne pomoči, pod črto je imela v tistem letu 12 milijonov evrov izgube. Leta 2012 je bila izguba 10,8 milijona evrov, leta 2013 pa 3,1 milijona evrov.

Družba si je nato nekoliko opomogla. Leto 2014, ko je odprodala del premoženja, je sklenila z 900.000 evri čistega dobička, leto kasneje pa je znova zabredla v rdeče številke. Čista izguba je dosegla 9,19 milijona evrov. Sledila je prodaja nemškemu skladu in dodatna državna injekcija - družba je imela v letu 2016 za 3,2 milijona evrov čistega dobička.

Kot je takrat ocenilo novo vodstvo družbe, je imela letalska družba v letu 2016 najboljše rezultate v zadnjih dveh desetletjih. "Po dolgem obdobju negotovosti potnikov, poslovnih partnerjev in zaposlenih je opazna stabilizacija poslovanja Adrie," je poudaril tedanji prvi mož družbe Arno Schuster.

To je bilo tudi zadnje leto, v katerem je imela Adria Airways pod črto pozitiven rezultat. Leta 2017 je izguba dosegla 5,4 milijona evrov, v lanskem letu pa po neuradnih informacijah 18,9 milijona evrov. Samo v prvih šestih mesecih letos naj bi družba ustvarila že za več kot 20 milijonov evrov čiste izgube.

Adria Airways je, da bi rešila svoje finančne težave, medtem prodala vsa svoja letala in za izvajanje letalskih operacij ta najemala, vendar si je s tem še poglobila težave, saj so jo na kolena spravile prav lizinške hiše, ki so ji zaradi neplačanih dolgov zasegle več letal.

Prodala je tudi blagovno znamko in z njeno ponovno pridobitvijo nekoliko izboljšala bilance. Nekdanji serviser letalskega prevoznika Adria Tehnika je del dolgov poplačal kar s hangarjem, ki je bila še eno pomembnejših premoženj v njeni lasti.

Po stečaju med premoženjem Adrie Airways izstopajo njeni sloti - pravice za zakup prostora na letališčih za vzletanje in pristajanje ob določenih urah, v njeni lasti je tudi še letalska šola.