c S
Družinska podjetja pomemben element gospodarske rasti 02.10.2019 11:41 Ljubljana, 02. oktobra (STA) - V Ljubljani se danes začenja peta investicijska in razvojna konferenca Slovenia Business Bridge, ki so jo odprli s poslovnim zajtrkom. V ospredju je bilo družinsko podjetništvo, ki po mnenju panelistov predstavlja pomemben element globalne gospodarske rasti. Ocenili so, da rast družinskih podjetij ni nezdružljiva z zavezanostjo temeljnim vrednotam.

Pomen družinskih podjetij je na dogodku v organizaciji Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji (AmCham Slovenija) uvodoma izpostavil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je med drugim spomnil na "dragoceno podjetniško znanje", ki se v družinskih podjetjih prenaša iz ene generacije v drugo.

Zagotovil je, da bo država tudi v bodoče imela posluh za družinska podjetja, da se bodo ta lažje transformirala in pridobivala investicije. Ob tem je izpostavil vlogo digitalizacije, ki je mnogim majhnim podjetjem prinesla pomembno tržno nišo.

Eden večjih izzivov, s katerimi se soočajo družinska podjetja, je vprašanje investicij. Brez zunanjih kapitalskih vložkov je rast prej ali slej namreč težko vzdrževati, lastniški vstop tretjih oseb pa pogosto vodi v spremembe načinov vodenja in upravljanja.

Kot je dejal predsednik in generalni direktor Weiler Corporation Chris Weiler, je omogočati primerno rast in hkrati ostati zvest svojim temeljnim vrednotam res velik izziv, ni pa nemogoč dosežek. V prvi vrsti je podlago mogoče zagotoviti s pravilno izbiro partnerjev, nato pa je treba stalno preverjati, ali se vrednote izražajo v dejanjih.

"Ostati zvest temeljnim vrednotam tudi ne pomeni, da generalni direktor nikoli ne bo nekdo, ki ni družinski član. Nimam pravice, da za vedno ostanem vodja podjetja," je poudaril Weiler.

Član nadzornega odbora finančne skupine KGAL Gregory Ingram je poudaril, da je včasih treba sprejeti odločitve, ki vsem v podjetju niso po volji, a bodo čez deset let prinesle ustrezne rezultate. "Vedno je treba gledati dolgoročno in tudi tako skrbeti za zaposlene," je dodal.

Tomislav Perović iz Rothschild Global Advisory se je strinjal z Weilerjem, da lahko družinsko podjetje dobro vodi in razvija tudi "zunanji kader", a je opozoril, da je generacijska vrzel vendarle eden večjih izzivov pri vprašanju uspešne transformacije družinskih podjetij.

Na vprašanje nasledstva v družinskih podjetjih se je osredotočil tudi predsednik uprave SRC Miha Žerko. Kot je predstavil na lastnem primeru, je prav začetna oddaljitev "družinskega člana" od družinskega podjetja lahko ključna za uspeh. "Če sam ne bi za nekaj let stopil na drugo poslovno pot, pozneje ne bi mogel uspešno prevzeti družinskega podjetja. Dokazati si namreč moraš, da lahko uspeš tudi samostojno," je dejal.

Sogovorniki so se tudi strinjali, da je za ohranjanje zaupanja kot predpogoja uspeha v podjetju ključna stalna komunikacija. Z odprto izmenjavo mnenj in konstruktivnih kritik vzdržujemo zdravo delovno okolje z velikim potencialom vzdržne rasti, so poudarili.

Dvodnevna konferenca Slovenia Business Bridge, pri organizaciji katere AmCham Slovenija sodeluje tudi z agencijo Spirit Slovenija, se bo nadaljevala s pogovorom o strategijah vlagateljev. Ožji krog povabljenih gostov se bo nato udeležil kosila s predsednikom vlade Marjanom Šarcem, na katerem bo premier zbrane tudi nagovoril.

V preostalem delu konference bo v ospredju med drugim povezovanje med lokalnimi in globalnimi podjetji, beseda pa bo tekla tudi o sodelovanju korporacij in startupov ter o receptih za uspešen prodor na globalni trg. Ob robu konference bo AmCham Slovenija na današnjem posebnem večernem dogodku praznovala tudi svojo 20-letnico.