c S
Svet jeseniške bolnišnice za direktorja izbral Tomaža Glažarja 02.10.2019 11:39 Jesenice, 02. oktobra (STA) - Za novega direktorja Splošne bolnišnice Jesenice je izbran nekdanji generalni direktor direktorata za zdravstveno ekonomiko na ministrstvu za zdravje Tomaž Glažar. Svet zavoda ga je izvolil na današnji seji, imenovanje pa mora potrditi še vlada.

Kot je po seji povedal predsednik sveta zavoda Matevž Lakota z ministrstva za zdravje, je na tajnem glasovanju Glažar prejel večino od sedmih glasov svetnikov. Kot je pojasnil, jih je med drugim prepričal z dolgoletnimi izkušnjami v zdravstvu in svojim predhodnim delovanjem na ministrstvu.

Kar se tiče njegovega programa dela in vizije za nadaljnji razvoj bolnišnice, je Glažar po besedah Lakote že v pisni dokumentaciji in na predstavitvi povedal, da želi nadaljevati začrtane investicije v jeseniški bolnišnici, vključno z energetsko sanacijo. Prav tako želi v dobro javnega zdravstvenega zavoda nadaljevati odškodninske tožbe, ki jih je začel njegov predhodnik.

Glažar bo za direktorja imenovan za določen čas, in sicer za mandatno obdobje štirih let. Sklep o imenovanju pa bo stopil v veljavo z dnem pridobitve soglasja k imenovanju s strani vlade. Dotlej na čelu bolnišnice ostaja v. d. direktorice Anja Jovanovič Kunstelj, ki bolnišnico vodi od avgustovskega odhoda prejšnjega direktorja Janeza Poklukarja na mesto direktorja ljubljanskega kliničnega centra.

Glažar, ki je magister ekonomskih znanosti, ima na področju zdravstva dolgoletne izkušnje. Med drugim je bil predsednik sveta UKC Ljubljana. Leta 2017 je na ministrstvu za zdravje napovedal tudi organizacijsko pripojitev Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo Kranj k Splošni bolnišnici Jesenice. Združitev bolnišnic bi bila lahko še vedno aktualna, saj mora ministrstvo najti dolgoročno finančno vzdržno rešitev za kranjsko porodnišnico.

Drugi kandidat za direktorja jeseniške bolnišnice je bil nekdanji direktor Gasilsko reševalne službe Kranj Tomaž Krišelj, ki se je prav tako kot Glažar svetu zavoda predstavil na seji prejšnji teden, tretja kandidatka, ki jo je svet zavoda od štirih prijavljenih na razpis za direktorja povabil na predstavitev, pa je od kandidature odstopila.

Prvotno je bilo sicer predvideno, da bo svet zavoda imenovanje direktorja opravil že na seji 25. septembra, a je vlada le dan pred tem na dopisni seji zamenjala tri predstavnike ustanovitelja v svetu zavoda. Da ne bi sprejemali prenagljenih odločitev, so se v novi sestavi sveta takrat odločili, da bodo odločanje o novem direktorju za teden dni preložili.

Kot je pred odhodom na novo delovno mesto v ljubljanski klinični center povedal prejšnji direktor Poklukar, je jeseniška bolnišnica v dobrem finančnem stanju. Čakajo pa jo organizacijski izzivi ob prihajajoči približno 10 milijonov evrov vredni energetski in požarni sanaciji ter pri zagotavljanju zadostnih kapacitet in kadrov.

Poklukar si želi, da bi njegov naslednik znal povezovati zaposlene v en tim. "Tako bodo lahko še naprej uresničevali vizijo, ki bo, verjamem, na koncu tudi rezultirala v novi bolnišnici," je dejal, Poklukar, ki že dlje časa opozarja, da Gorenjska zaradi pomanjkanja prostora in vse večjih potreb potrebuje novo regijsko bolnišnico.

Prostorska stiska pa ni edini izziv jeseniške bolnišnice. Podobno kot druge se sooča tudi s pomanjkanjem nekaterih kadrov, kot so kirurgi, anesteziologi, oftalmologi in urologi, pa tudi medicinske sestre.