c S
Koprska občina prejela 361 predlogov za participativni proračun 02.10.2019 07:12 Koper, 01. oktobra (STA) - Do nedeljskega izteka roka za oddajo predlogov projektov za participativni del proračuna Mestne občine Koper za leto 2020 je na občino prispelo kar 361 predlogov občank in občanov. Predloge bo zdaj proučila posebna komisija za participativni proračun v sodelovanju s strokovnimi službami občine in jih nato dala na glasovanje občanom.

Samo glasovanje o predlogih bo potekalo od 21. do 27. oktobra na spletni povezavi http://www.predlagam-odlocam.koper.si/ in osebno na vložišču mestne občine ali na sedežu krajevne skupnosti. Kot rezultat glasovanja bo nastal prednostni seznam projektnih predlogov, so sporočili z mestne občine.

Izglasovani projekti bodo javno objavljeni in do višine sredstev za posamezno območje participativnega proračuna uvrščeni v predlog proračuna za leto 2020, ki ga bo župan Aleš Bržan posredoval občinskemu svetu v obravnavo in sprejem.

Pri projektu participativnega proračuna je bila želja občine, da bi občane čim bolj vključili v proces odločanja o razporejanju proračunskega dela denarja, s tem pa izboljšali tudi učinkovitost porabe skupnih sredstev in kakovost življenja v občini.

Bržan je v ponedeljkovi izjavi za medije število prispelih predlogov označil za "odličen rezultat, ki priča o tem, da so ljudje žejni in lačni soodločanja oziroma podajanja predlogov o tem, kaj bi se lahko v njihovi lokalni skupnosti izboljšalo," je občina povzela na informacijskem portalu Ekopercapodistria.

Predsednik posebne komisije Borut Jerman pa je ob isti priložnosti pojasnil, da je med prejetimi predlogi približno 30 odstotkov takih, ki jih bodo neposredno dali na glasovanje, približno tolikšen pa je tudi odstotek predlogov, ki jih bodo zavrnili, saj so prazni, neustrezni ali njihova vrednost presega 20.000 evrov. Določene predloge je treba še dodelati, zato bodo v naslednjih dneh predlagatelje pozvali k njihovi dopolnitvi.