c S
NPU na sedmih hišnih preiskavah zaradi goljufije pri porabi evropskih sredstev 02.10.2019 07:12 Celje, 01. oktobra (STA) - Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) danes na območju celjske in ljubljanske policijske uprave na podlagi odredbe celjskega okrožnega sodišča opravljajo sedem hišnih preiskav zasebnih in poslovnih prostorov, na katerih iščejo dokaze zaradi suma storitve kaznivega dejanja goljufije na škodo EU, so sporočili s policije.

Predkazenski postopek vodijo zoper dve fizični osebi. V njem obravnavajo sum kaznivega dejanja, povezanega s sodelovanjem na javnem razpisu ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti s področja socialne aktivacije, s katerim sta osumljeni osebi na škodo proračuna EU in državnega proračuna že pridobili okoli 300.000 evrov premoženjske koristi gospodarski družbi iz Celja, pridobitev dodatnih 150.000 evrov premoženjske koristi pa je ostalo pri poskusu.

Kot je v izjavi za STA pojasnil pomočnik direktorja NPU David Antolović, so pet od sedmih začetih hišnih preiskav doslej že končali, dve še potekata. "Pri tem kaznivem dejanju sta osumljenki v korist gospodarske družbe iz Celja pridobili 300.000 evrov. Obe sumimo, da sta lažnivo prikazovali, da omenjena gospodarska družba iz Celja izpolnjuje pogoje za sklenitev pogodbe za sofinanciranje projektov. Na tej lažni osnovi sta podali več lažnih zahtevkov za sredstva, ki so bila izplačana," je dejal.

Odvzemi prostosti in pridržanja niso predvidena. Predkazenski postopek usmerja okrožno državno tožilstvo v Celju.

Po neuradnih informacijah portala 24ur naj bi policisti preiskovali invalidski zaposlitveni center Griffin, ki zaposluje in usposablja invalidne osebe. Poleg suma goljufije naj bi se v podjetju dogajale tudi hude zlorabe zaposlenih, dodaja portal.

Da se tam dogaja nekaj čudnega, so po navedbah 24ur dlje časa opozarjali tudi sami uporabniki storitev centra. Ti so pripovedovali o izživljanju nad njimi in neupoštevanju njihovih omejitev, o neupravičenih odpuščanjih, vodstvo pa naj bi za pridobivanje subvencij olepšalo reference strokovnih delavcev brez njihove vednosti. STA na odziv družbe še čaka.

Antolović je pojasnil, da so v tej fazi postopka predmet preiskave evropska sredstva. "Ne bomo pa zanemarili tudi ostalih nepravilnosti ali sumov storitve kaznivih dejanj, ki bi se ob tem pokazali," je dodal.