c S
Projekt gradnje drugega tira zanimiv za številne tuje družbe 02.10.2019 07:22 Ljubljana, 01. oktobra (STA) - Projekt izgradnje drugega tira železniške proge Divača-Koper je požel veliko zanimanja mednarodnih gradbenih družb, so sporočili iz projektne družbe 2TDK. Kot so pojasnili, so se z vsemi ponudniki srečali in jim predstavili projekt. Ta teden bodo obvestili o javnem naročilu tudi uradno objavili na slovenskem in evropskem portalu javnih naročil.

Kot so sporočili iz 2TDK, je z njimi neposredno, prek ministrstva za infrastrukturo ali tujih veleposlaništev v Sloveniji, v stik stopilo več mednarodnih gradbenih družb, ki so se želele predstaviti in seznaniti s projektom drugi tir. Zato so na 2TDK uvedli protokol, po katerem so enotno izvajali srečanja z vsemi ponudniki in pripravili predstavitev projekta.

Predstavitve se zdaj zaključujejo, saj bosta v tem tednu na evropskem in slovenskem portalu javnih naročil objavljeni periodični informativni obvestili o javnem naročilu za gradnjo objektov prvega in drugega odseka drugega tira.

Med 17. aprilom in 26. septembrom so izvedli 11 predstavitev tujim družbam. To so bile turški Özaltin Holding, špansko železniško združenje Mafex, španske družbe Comsa Corporation, Zitron, ICEX, Imathia Construccion in Ineco, kitajska skupina Powerchina, kitajska družba Cesia, turški MNG Investment, kitajsko državno podjetje China State Construction, grška družba AVAX, francoski Eiffage, južnokorejski družbi Hyundai Engineering in Omegas, kitajska skupina China Railway Group, avstrijski IGT Geotechnik und Tunnelbau ter srbski DB Engineering & Consulting.

Predstavniki 2TDK so družbam predstavili projekt izgradnje drugega tira in izpostavili pomen projekta za Slovenijo. Ob tem so jim pojasnili, da je 2TDK zavezana spoštovanju zakonodaje o javnem naročanju, so poudarili na 2TDK.

Družbe so seznanili tudi z okvirnim datumom objave mednarodnega javnega razpisa za vsa gradbena dela in jih povabili k oddaji ponudbe, v kolikor bodo izpolnjevale razpisne pogoje.

Aprila so na spletnih straneh v angleškem jeziku objavili vse pomembnejše dokumente, povezane s projektom drugi tir, "da se dodatno zagotovi transparentnost in enakopravno obravnavanje vseh ponudnikov, njihova čim boljša informiranost ter s tem pridobitev čim večjega števila ponudb".