c S
Kocerod z naložbo do dodatnega prostora za ravnanje z odpadki 02.10.2019 07:24 Šmartno pri Slovenj Gradcu, 01. oktobra (STA) - Koroški regijski center za ravnanje z odpadki Kocerod ima nov, dodatni objekt, ki bo prispeval k celovitejši obdelavi kosovnih odpadkov, služil pa bo tudi začasnemu skladiščenju komunalne embalaže. Naložba, ki so jo danes predali namenu, je vredna dober milijon evrov, ki ga je Kocerod zagotovil sam, so pa to odločitev podprle vse koroške občine.

Del prostorov v novem objektu na lokaciji Koceroda v Mislinjski Dobravi bo namenjenih tudi razvoju in izdelavi novih produktov iz odpadnih materialov pod blagovno znamko Ko-green. Blagovno znamko je Kocerod, ki letos beleži osem let delovanja, ob današnji slovesnosti uradno predstavili prvič. Pod to blagovno znamko že izdeluje zeleno streho, s katero je pokrit tudi del novega objekta, in kompost v obliki pelet.

V prihodnjih letih Kocerod načrtuje pod to blagovno znamko razvoj in proizvodnjo še drugih izdelkov, vse s ciljem, da združi odpadne surovine na lokalni ravni po principu krožnega gospodarstva. "Zavedamo se, da prihodnost predelave odpadkov ni sežig in odlaganje, temveč predelava v nove produkte po principu krožnega gospodarstva," je na današnji slovesnosti poudaril direktor Koceroda Ivan Plevnik.

Letos je Kocerod že prodal okoli tisoč kvadratnih metrov omenjene zelene strehe. Prve izkušnje kažejo, da je interesa za zeleno streho veliko, Plevnik pa ocenjuje, da je to produkt, ki bi lahko v prihodnje prinesel dodano vrednost predelavi odpadkov. Kompost pa Kocerod prodaja že vseskozi, so ga pa letos prvič ponudili tudi v peletirani obliki.

Da bi zmanjšali ogljični odtis, so na streho novega objekta namestili tudi sončne panele, s katerimi bodo pridobili okoli desetino potrebne električne energije, z zeleno streho pa so pokrili preostalih okoli 450 kvadratnih metrov strehe.

Gradnjo objekta so podprle vse koroške občine, slovenjgraška pa je poleg tega Kocerodu prepustila del zemljišča in s prostorskim posegom omogočila umestitev objekta za tovrstno dejavnost.

V osmih letih od začetka delovanja Koceroda so vsa prejšnja štiri odlagališča na Koroškem zaprta in sanirana, v novem regijskem centru skupaj z odlagališčem pa so od začetka delovanja Koceroda poskrbeli, da se je s predelavo odlaganje odpadkov zmanjšalo s prvotnih 85 na manj kot 20 odstotkov vhodnih količin, je v nagovoru zbranim danes izpostavil Plevnik. Povedal je, da je bilo v teh letih veliko storjenega tudi na strani gospodinjstev.

Izpostavil je še, da je bila koroška regija med redkimi v Sloveniji, kjer se v zadnjih letih komunalna embalaža ni kopičila na odprtem in v neustreznih prostorih. Začasno in ustrezno skladiščenje komunalne embalaže, ki jih embalažne družbe v zbirnih centrih ne bodo pravočasno prevzemale, pa bo Kocerod zagotavljal tudi z novim, danes uradno predstavljenim objektom.

Je bil pa Plevnik danes ponovno kritičen do države. "Stanje na področju sežiga je katastrofalno in se še slabša. Tukaj je država tista, ki je v celoti odpovedala, ker ni izpolnila svoje naloge, saj je nosilka gospodarske javne službe, pa pravzaprav ne ve, kaj se s sežigom dogaja," je opozoril in dodal, da so tujci prepoznali to šibko točko Slovenije in cene za sežig "enormno povečali v enem letu".

Kocerod ima trenutno 34 zaposlenih. Zaradi novega objekta trenutno še ni dodatno zaposloval, a bo proizvodnja pod blagovno znamko Ko-green po Plevnikovih napovedih zagotovo prinesla tudi nova delovna mesta.