c S
Na novogoriškem sodišču vnovičen začetek sojenja Dušanu Črnigoju 01.10.2019 15:43 Nova Gorica, 01. oktobra (STA) - Na Okrožnem sodišču v Novi Gorici se je danes znova začelo sojenje nekdanjemu predsedniku uprave ajdovskega gradbenega podjetja Primorje Dušanu Črnigoju; od zadnje obravnave so minili več kot trije meseci. Obtožnica ga skupaj z Robertom Brajdihom bremeni pomoči pri storitvi kaznivega dejanja oškodovanja upnikov.

Pred Okrožnim sodiščem v Novi Gorici je danes v tej zadevi predstavil svoje izvedeniško mnenje in odgovarjal na vprašanja že tretji sodni izvedenec. Vprašanja Dragu Dubrovskemu so se, tako kot pred njim sodni izvedenki Jeleni Andreji Marinko, nanašala predvsem na začetek insolventnosti Primorja.

Pred Marinkovo je izvedeniško mnenje pripravil tudi Tibor Hren, vendar po nalogu zagovornikov Črnigoja in prvoobtoženega v istem sodnem postopku, nekdanjega izvršilnega direktorja Primorja Brajdiha. Slednji je podpisal sporne kompenzacijske pogodbe, zaradi katerih naj bi imeli korist Črnigoj in njegovo sorodstvo.

Dubrovski je danes izpostavil, da se je že 6. septembra 2011 dalo slutiti dolgoročno insolventnost in posledično stečaj Primorja, je pa dodal, da računovodstvo v podjetju ni delalo nič narobe. Prav tako je trdil, da je bila družba že insolventna, čeprav je imela blokiran le en bančni račun od skupaj šestih.

Glede na to, da izvedenec ni poznal vseh dejstev o stečaju Primorja, je sodnik Goran Klavora odločil, da mora dopolniti izvedeniško mnenje. Sodišče pa mu bo posredovalo vse podatke, ki jih ima v spisu o samem stečaju.

Črnigoju naj bi poleti 2011 v Primorju pomagali pri nakupu stanovanja v Ankaranu. Prvoobtoženi Brajdih naj bi mu tako v insolventnem stanju Primorja omogočil prednostno poplačilo njegovih terjatev do podjetja. Brajdih je kot izvršilni direktor Primorja podpisal zadevno pogodbo, tako kot druge v kompenzacijskem postopku (vseh naj bi bilo od 60 do 80).

Del denarja za kompenzacijski nakup stanovanja v Ankaranu naj bi izviral iz sredstev, ki so jih zaposleni puščali v Primorju. Kot sporno omenjajo tudi, da je izvenzakonski partner Črnigojeve hčerke v isti stavbi kupil klet, a jo je pozneje vrnil v stečajno maso. Sporna posla naj bi bila sklenjena v obdobju, ko je bilo Primorje že insolventno, kar naj bi dokazovala ali zavrgla mnenja sodnih izvedencev.

Sojenje Brajdihu in Črnigoju se je začelo že marca 2017, a ob vedno novih zahtevah sodnim izvedencem še ni končano.