c S
Kandidat za komisarja za delovna mesta želi opazen napredek za državljane 01.10.2019 13:46 Bruselj, 01. oktobra (STA) - Kandidat za evropskega komisarja za delovna mesta, Luksemburžan Nicolas Schmit, je dopoldne na zaslišanju v Evropskem parlamentu kot cilj izpostavil, da državljani EU po koncu petletnega mandata nove Evropske komisije občutijo "pozitiven napredek in pomembne spremembe" v življenju. "To je velika obljuba Evrope," je dejal.

"Zagotoviti moramo, da je naša politika v službi državljanov," je poudaril 65-letni socialdemokrat pred parlamentarnim odborom za zaposlovanje. Kot je dejal, sta skupna blaginja ter ideja, da ima vsak pravico biti enakopraven član družbe in imeti enake možnosti tisto, kar Evropo dela resnično močno.

Te vrednote je treba po njegovih besedah zastopati ne le z besedami. "Za to se moramo z našim političnim delovanjem zavzemati vsak dan," je dejal Luksemburžan po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

Nekdanji luksemburški minister za zaposlovanje, ki je bil letos izvoljen za evropskega poslanca, je med drugim odgovarjal tudi na vprašanja evroposlancev o minimalni plači, stebru socialnih pravic, zaščiti delavcev, ki delujejo preko platform in socialnem dumpingu.

Glede evropske minimalne plače je Schmit po poročanju spletnega medija Politico poudaril, da mora upoštevati življenjske stroške v posamezni državi članici. Napovedal je, da se bo posvetoval s strokovnjaki, na kakšen način bi bilo najbolje uvesti evropsko minimalno plačo. To se bo po njegovih besedah zgodilo kmalu, a Luksemburžan ni obljubil, da bo to storil v stotih dneh.

V boju proti socialnemu dumpingu pa je po Schmitovem mnenju ključno urediti vprašanje napotenih delavcev.

Evroposlanec iz Slovenije Milan Brglez (S&D/SD)je komisarskemu kandidatu zastavil vprašanje v zvezi z enakim plačilom za enako delo ter vprašanje, ki se dotika pravic delavcev in

delovnih pogojev. Kot so sporočili iz poslančeve pisarne, je bil Brglez s Schmitovimi odgovori zadovoljen, zato ima kandidat njegovo podporo.

Z zaslišanjema Luksemburžana Schmita in Finke Jutte Urpilainen z resorjem za mednarodna partnerstva se je začel današnji del komisarskih nastopov pred pristojnimi parlamentarnimi odbori. Danes naj bi evropski poslanci zaslišali še Poljaka Janusza Wojciechowskega s portfeljem za kmetijstvo, Švedinjo Ylvo Johansson, ki naj bi postala pristojna za notranje zadeve, in Ciprčanko Stello Kiriakides z resorjem za zdravje.

Zaslišanja se bodo končala 8. oktobra, slovenski kandidat Janez Lenarčič, ki mu je novoizvoljena predsednica komisije Ursula von der Leyen zaupala področje kriznega upravljanja, bo na vrsti v sredo zvečer. Evropski parlament bo o celotni komisarski ekipi glasoval 23. oktobra, nova komisija naj bi mandat začela 1. novembra.