c S
WTO zaradi carin prepolovila napoved rasti svetovne trgovine 01.10.2019 13:42 Ženeva, 01. oktobra (STA) - Svetovna trgovinska organizacija (WTO) je več kot prepolovila napoved rasti obsega mednarodne trgovine v letu 2019. Obseg blagovne menjave se bo povečal le za 1,2 odstotka, so danes sporočili iz WTO in poslabšanje napovedi pojasnili s carinskimi konflikti, ki predstavljajo tveganje za globalno konjunkturo.

WTO, ki je aprila svetovni trgovini za leto 2019 napovedovala rast v višini 2,6 odstotka, je poslabšala tudi napovedi za leto 2020. Namesto za tri odstotke se bo obseg svetovne trgovine prihodnje leto povečal le za 2,7 odstotka. Izstop Združenega kraljestva iz EU brez dogovora utegne imeti občutno posledice, ki pa bodo omejene predvsem na Evropo, je organizacija zapisala v danes objavljeni napovedi.

Ekonomisti pri WTO so dodali, da tveganje za dodatno poslabšanje napovedi "ostaja veliko", napovedi za leto 2020 pa da so odvisne od tega, ali se bodo trgovinski odnosi po svetu normalizirali.

"Poslabšanje napovedi ni spodbudno, vendar ni nepričakovano," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP komentiral generalni direktor WTO Roberto Azevedo.

Že v aprila objavljeni glavni letni napovedi je WTO opozorila, da bodo sistemske grožnje globalni trgovini - zlasti povračilne carine med Kitajsko in ZDA - še naprej ovirale pretok blaga.

Washington in Peking doslej še nista uspela doseči celovitega dogovora, s katerim bi odpravili trgovinske ovire, medtem ko naj bi predsednik Donald Trump načrtoval še dodatne omejitve za investicije na Kitajskem.

"Trgovinski konflikti povečujejo negotovost, zaradi česar nekatera podjetja zavlačujejo z investicijami v povečanje produktivnosti, ki pa so bistvenega pomena za dvig življenjskega standarda," je dejal Azevedo. Opozoril je še, da bi bilo lahko ogroženo tudi odpiranje novih delovnih mest, "saj podjetja zaposlujejo manj delavcev za proizvodnjo blaga in storitev, namenjenih v izvoz".