c S
Inštituti gospodarstvu območja z evrom napovedujejo le skromno rast 01.10.2019 13:33 München, 01. oktobra (STA) - Münchenski ekonomski inštitut Ifo, italijanski Istat in švicarski Kof v novi skupni napovedi gospodarskih gibanj v območju evra slednjemu za prihodnje mesece napovedujejo le skromno rast. V tretjem letošnjem četrtletju bo po njihovih izračunih 0,2-odstotna, v naslednjih dveh četrtletjih pa 0,3-odstotna.

Kot so sporočili iz Ifa, je eden glavni zaviralcev rasti industrijska proizvodnja, ki se je v tretjem četrtletju skrčila za 0,6 odstotka. Za prihodnji dve četrtletji so obeti na tem področju sicer spodbudnejši, saj inštituti napovedujejo 0,2- oz. 0,3-odstotno rast.

Rast poganja predvsem zasebna potrošnja, podprta s še vedno ugodnimi razmerami na trgu dela. Inštituti ocenjujejo, da se bo zasebna potrošnja v tretjem in četrtem trimesečju okrepila za 0,3 odstotka, enako pričakujejo za prvo trimesečje prihodnjega leta.

Inflacija bo po oceni inštitutov v tretjem četrtletju enoodstotna, v četrtem 1,1-odstotna, v prvem četrtletju prihodnjega pa naj bi se zvišala na 1,4 odstotka. Inflacija tako očitno še nekaj časa ne bo skladna s srednjeročnim ciljem Evropske centralne banke, ki želi inflacijo blizu, vendar malenkost pod dvema odstotkoma.

Največja tveganja za gospodarstvo območja z evrom po navedbah inštitutov ostajajo politične narave: trgovinske vojne, brexit in napadi na naftno infrastrukturo. "Potencialne negativne posledice teh dejavnikov bi lahko škodovale nemškemu gospodarstvu, posledice pa bi nato občutilo celotno območje z evrom," so opozorili v Ifu.

V letošnjem drugem četrtletju je gospodarska rast v območju evra in EU po sezonsko prilagojenih podatkih v četrtletni primerjavi dosegla 0,2 odstotka.