c S
Minister Medved prepričan, da stavke v ljubljanski upravni enoti ne bo 01.10.2019 11:25 Ljubljana, 01. oktobra (STA) - Minister za javno upravo Rudi Medved je danes izrazil prepričanje, da bodo z zaposlenimi na ljubljanski upravni enoti na Tobačni našli rešitev in da ne bo prišlo do stavke, ki so jo zaradi neupoštevanja delovnega časa napovedali za ponedeljek. Po ministrovih besedah težave rešujejo z dodatnimi zaposlitvami, kar pa je dolgotrajnejši proces.

Novi načelnik upravne enote Bojan Babič je začel delo v ponedeljek in "takoj stopil v stik s sindikati in delavci, tako da bo problem nemudoma začel reševati", je povedal minister. Napovedal je, da se bo tudi sam vključil v reševanje problematike.

"Prepričan sem, da bomo našli rešitev in da stavke ne bo," saj bi po drugi strani povzročila tudi precej škode, če bi do nje prišlo, je povedal minister Medved v odgovoru na novinarsko vprašanje ob robu mednarodne konference o izzivih na področju javne uprave, s katerimi se soočajo države Zahodnega Balkana.

Pojasnil je, da so s problemi v ljubljanski upravni enoti seznanjeni in da jih praktično rešujejo od prihoda na ministrstvo pred letom dni. Tudi razlogi, zakaj je ta upravna enota tako bistveno bolj obremenjena od drugih, so enaki.

Z reorganizacijo dela, zaposlitvijo novih delavcev, so že skušali rešiti razmere. Vodstvu upravne enote pa so konec lanskega leta in letos dali nalogo, da izplačujejo nadurno delo, je pojasnil. Sedaj je znova prišlo do navala tujcev na enoto, tako da je morda delo resnično izredno težavno in razume zaposlene.

Izpostavil pa je dejstvo, da bodo zelo težko zagotovili, da zaposlenim ne bi bilo treba delati preko delovnega časa, saj obremenitve prihajajo v valovih, tako da je nemogoče vse storitve zagotoviti v delovnem času.

Kot je poudaril, bo dolgoročno problem mogoče rešiti samo s še bistveno več zaposlenimi, kar pa je dolgotrajnejši proces, glede na to, da jih je treba usposobiti. To, kot je dodal, razumejo tudi zaposleni.

Na novinarsko vprašanje je še pojasnil, da ga sindikati niso obvestili o napovedi stavke, da pa je z zadevo seznanjen novi načelnik upravne enote, ki je tudi prvi poklican, da stopi v stik z njimi.

Dnevnik in Radio Slovenija sta danes poročala, da so zaposleni na ljubljanski upravni enoti na Tobačni za ponedeljek napovedali stavko. Trajala naj bi do izpolnitve zahteve, po kateri mora vodstvo upravne enote z ustrezno organizacijo dela zagotoviti, da bodo zaposleni na okencih delo končali ob koncu uradnih ur oziroma najkasneje pol ure po njihovem zaključku.

Predsednik sindikata Dragan Stanković je za radio pojasnil, da zaposleni delo končajo uro, uro in pol pa tudi do tri ure po koncu uradnih ur.

Zaposleni na ljubljanski upravni enoti so zaradi obremenjenosti stavkali že novembra lani, zaradi stavke pa je takrat odstopil načelnik ljubljanske upravne enote Lovro Lončar. Upravno enoto je začasno vodil Bojan Bunc, v ponedeljek pa je mesto načelnika prevzel Bojan Babič, ki ga je sindikat po poročanju radia že seznanil z zahtevami.