c S
Georgieva prevzema vodenje IMF 01.10.2019 08:16 Washington, 01. oktobra (STA) - Vodenje Mednarodnega denarnega sklada (IMF) danes prevzema Bolgarka Kristalina Georgieva. Na položaju generalne direktorice sklada bo nasledila Francozinjo Christine Lagarde, ki bo z novembrom nastopila mandat predsednice Evropske centralne banke (ECB). Georgieva na čelo IMF prihaja v negotovih časih.

Georgievo je za svojo kandidatko za vodenje IMF izbrala EU. Po 70-letni tradiciji v obeh osrednjih mednarodnih finančnih ustanovah IMF namreč vedno vodi Evropejec, Svetovno banko pa Američan.

V ožjem izboru je Georgieva članice EU prepričala bolj kot nekdanji nizozemski finančni minister in šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem, še prej pa so iz igre izpadli tudi španska gospodarska ministrica Nadia Calvino, portugalski finančni minister in zdajšnji šef evroskupine Mario Centeno ter nekdanji evropski komisar iz Finske Olli Rehn. Kakor je razumeti, je Bolgarko na koncu podprla tudi Slovenija.

V izbirnem postopku je bila nato Georgieva edina kandidatka, odbor izvršnih direktorjev IMF pa jo je na položaj uradno imenoval minuli teden. Bolgarka je prva oseba na čelu IMF, ki ne prihaja iz zahodnoevropskih članic EU.

Georgieva je bila med letoma 2014 in 2016 evropska komisarka za proračun in ena od podpredsednic Evropske komisije. Leta 2016 je s komisarskega mesta odstopila, ker je z letom 2017 začasno prevzela vodenje Svetovne banke. Nazadnje je bila pred selitvijo na IMF glavna izvršna direktorica Svetovne banke, kar je drugi najvišji položaj v tej instituciji, za predsednikom Davidom Malpassom.

Bolgarka položaj prevzema v negotovih razmerah za svetovno gospodarstvo, ki mu predvsem zaradi trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko grozi celo zdrs v recesijo, in nasploh za multilateralno upravljanje z gospodarskimi odnosi med državami. Slednje se sooča s pritiski nacionalizma in protekcionizma, ki prihajajo predvsem iz ZDA.

Georgieva je po imenovanju minuli teden novinarjem izpostavila več tveganj - šibko globalno gospodarsko rast, trgovinske napetosti in visoke ravni dolga v nekaterih od 189 članic IMF. "Opozorilni signali utripajo in moramo biti pripravljeni, da bomo na preizkušnji," je dejala in kot prvo prednostno nalogo omenila minimiziranje negativnih učinkov potencialne nove globalne krize.

Med prvimi pomembnimi nalogami bo tudi čim bolj učinkovito reševanje gospodarskih težav Argentine, ki se je tako kot že večkrat v zgodovini spet morala obrniti na IMF za pomoč.

Do menjave na čelu IMF sicer prihaja zaradi odhoda dosedanje generalne direktorice Lagardove na mesto predsednice ECB, kjer bo z novembrom nasledila Italijana Maria Draghija.