c S
Na seji DZ seznanitev z odstopom Puriča, nato poslanska vprašanja premierju Šarcu 01.10.2019 08:15 Ljubljana, 01. oktobra (STA) - Državni zbor se bo danes na zadnji dan septembrske seje seznanil z obvestilom premierja Marjana Šarca o odstopu Iztoka Puriča s funkcije ministra brez resorja, pristojnega za razvoj, strateške projekte in kohezijo. S tem bo Puriču tudi formalno prenehala funkcija. V nadaljevanju seje pa bo Šarec odgovarjal na poslanska vprašanja.

Tokrat bo Aleksander Reberšek (NSi) predsednika vlade spraševal v zvezi s poenostavljeno prisilno poravnavo. Poslanca med drugim zanima, ali bo država sprožila kakršne koli postopke, da bi lastniki podjetij, ki so se jim dolgovi odpisali na netransparenten način, poplačali oškodovane upnike.

Zvonko Černač (SDS) bo premierju zastavil vprašanje v zvezi z ravnanjem in uspešnostjo državnih organov ter institucij pri zaščiti javnih interesov oziroma javnih sredstev. Zmaga Jelinčiča Plemenitega (SNS) pa zanima, kako nameravajo glede na različna stališča znotraj koalicije izpolnjevati izhodišča v resoluciji o strategiji nacionalne varnosti.

Matej T. Vatovec (Levica) bo premierju postavil vprašanje v zvezi z odnosom vlade in pristojnih ministrstev do revščine in revnih. Jurij Lep iz koalicijske DeSUS pa od premierja pričakuje odgovore na vprašanja glede skrbi za starejše, med drugim tudi o tem, koliko domov za starejše, varovanih stanovanj, bivalnih enot za osebe z demenco bo država zgradila oz. sofinancirala v petih letih, pa tudi koliko novih postelj v negovalnih bolnišnicah bo zagotovila v tem obdobju.