c S
Komisarski kandidat Hogan za trgovinsko politiko, ki tudi ščiti Evropo 01.10.2019 08:13 Bruselj, 30. septembra (STA) - Kandidat za evropskega komisarja za trgovino Phil Hogan se je danes na zaslišanju pred pristojnim odborom Evropskega parlamenta zavzel za trgovinsko politiko, ki zagotavlja stabilno rast, ki pa hkrati ščiti Evropo pred nepravično konkurenco. Ob tem bi morali preko trgovine promovirati tudi evropske vrednote, je dodal.

"Morajo tudi promovirati naše vrednote in kaj zagovarjamo," je o trgovinskih dogovorih dejal Irec v uvodnem nagovoru. Zavzel se je tudi za nadaljnjo transparentnost pri sklepanju trgovinskih dogovorov in obljubil, da bo imel Evropski parlament vedno pravico, da glasujejo pred uveljavitvijo novega dogovora.

V svoji predstavitvi je izpostavil pet osrednjih prioritet v svoji prihodnji vlogi. Med njimi je krepitev Svetovne trgovinske organizacije, krepitev sodelovanja preko trgovanja po celem svetu, s fokusom na neposredni soseščini in Afriki, odprtje trgov in omogočiti trgovanje za podjetja vseh velikosti, zagotovitev orodij, ki omogočajo odprto in pravično trgovanje ter zagotoviti trajnostno trgovanje, ob promoviranju vrednot EU in okoljskih akcij.

Ob tem je sedanji komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja večkrat izpostavil, da ni novinec v mednarodni trgovini, saj je večkrat tesno sodeloval s sedanjo trgovinsko komisarko Cecilio Malmström.

Med prvimi vprašanji evropskih poslancev je bilo, kako bi Hogan kot komisar za trgovino obnovil načete trgovinske odnose z ZDA. Konservativec je zagotovil, da je pripravljen trdno delati na pozitivnem transatlantskemu poslovanju. Po njegovem prepričanju EU in ZDA še vedno povezujejo skupni interesi in skrbi, med njimi Kitajska. Ravno na tem področju je poudaril pomen recipročnosti.

Evropske poslance je med drugim zanimalo še, kako namerava zaščititi pravila trgovanja, o reformi Svetovne trgovinske organizacije (WTO) in trajnostni trgovini. Irec je moral pojasnjevati tudi, kakšne ima načrte s Kitajsko.

Zaslišanje se je končalo predčasno, ob koncu pa je bil deležen aplavza z vseh strani političnega spektra.

Hogan je bil med prvimi komisarskimi kandidati, ki so danes odgovarjali na vprašanja evropskih poslancev v pristojnem odboru. Zaslišanja je sicer danes odprl slovaški kandidat Maroš Šefčovič, kandidat za podpredsednika za medinstitucionalne odnose. Vzporedno z zaslišanjem Hogana je potekalo tudi zaslišanje Bolgarke Marije Gabriel, kandidatke za resor za inovacije in mlade.