c S
Romunija in Madžarska morata predlagati nova komisarska kandidata 01.10.2019 14:30 Evropski parlament je v procesu potrjevanja nove Evropske komisije pod vodstvom Nemke Ursule von der Leyen že terjal prvi žrtvi, še preden so se zaslišanja sploh začela. Romunija in Madžarska morata predlagati nova komisarska kandidata. Novi madžarski kandidat naj bi bil sedanji veleposlanik pri EU Oliver Varhelyi.

Potem ko je rdečo luč prižgal že konec minulega tedna, je odbor Evropskega parlamenta za pravne zadeve danes dopoldne še enkrat glasoval o komisarskih kandidatih iz Romunije in Madžarske, socialdemokratki Rovani Plumb in konservativcu Laszlu Trocsanyiju, ter potrdil oceno, da zaradi navzkrižja interesov nista sposobna opravljati funkcije, za katero sta predlagana.

Nato je predsednik parlamenta David Sassoli to sporočilo pisno prenesel novoizvoljeni predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, ki želi od Bukarešte in Budimpešte zdaj čim prej nova komisarska kandidata. Po neuradnih informacijah ju je k premisleku o alternativah sicer pozvala že minuli teden.

Madžarski premier Viktor Orban je po neuradnih navedbah von der Leynovi že predlagal trenutnega veleposlanika pri EU Oliverja Varhelyija. Na prvi pogled se zdi Varhelyijev življenjepis dober, saj je veleposlanik z izkušnjami z delom v komisiji, in sicer na oddelku za notranji trg in storitve, je slišati neuradno v Bruslju.

Novoizvoljena predsednica po neuradnih informacijah na tej točki ne načrtuje sprememb pri dodelitvi resorjev. Nova kandidata naj bi torej prevzela področji, predvideni za Plumbovo in Trocsanyija, kandidatka ali kandidat iz Romunije torej promet, nov madžarski kandidat pa soseščino in širitev.

V parlamentu so tudi uradno potrdili, da zaslišanje Trocsanyija, predvideno za torek, odpade. Po trenutnem okvirnem načrtu naj bi bil novi madžarski kandidat zaslišan 14. oktobra.

Druge podrobnosti za zdaj niso znane.

Madžarska vlada je sicer v pisnem odzivu na odločitev odbora za pravne zadeve glede Trocsanyija zapisala, da je njegov edini "zločin" to, da je pomagal vladi Madžarsko zavarovati pred migracijami, saj da je z njegovo pomočjo Madžarska spremenila zakone, tako da nihče ne bi več mogel na njeno ozemlje nezakonito in brez papirjev.

Stranke v Evropskem parlamentu, ki so naklonjene priseljevanju, ne morejo sprejeti tega, da bi nova Evropska komisija vključevala člana, ki je bil pravosodni minister v času, ko je Madžarska zaprla mejo priseljencem, saj bi rade odprle meje, kot je nova, leva italijanska vlada odprla pristanišča, so še sporočili iz urada madžarske vlade za komuniciranje.

Odzval se je tudi Trocsanyi, ki je po Twitterju odločitev odbora označil za "očitno krivico", "splet laži" ter "jasno in namerno kršitev vladavine prava", ki ga "spominja na čase, za katere je menil, da so mimo". Poudaril je še, da nima druge možnosti, kot da pravico poišče na sodišču.

Kandidata Romunije in Madžarske sta se sicer že od začetka procesa potrjevanja nove komisije omenjala kot najšibkejša člena ekipe von der Leynove.

Zaslišanja so se sicer začela danes popoldne. Prvi je bil na vrsti Slovak Maroš Šefčovič, kandidat za podpredsednika za medinstitucionalne odnose, zdaj potekata zaslišanji Irca Phila Hogana, kandidata za resor za trgovino, in Bolgarke Marije Gabriel, kandidatke za resor za inovacije in mlade.

Pristojni odbori se sestanejo takoj po zaslišanju, da ocenijo kandidata. Odločitev morajo sprejeti z dvotretjinsko večino.

Pri nobenem od treh kandidatov, ki so na vrsti danes, ni pričakovati resnih zapletov, so pa v parlamentu nezadovoljni z nazivom resorja Gabrielove, ker ne vključuje zanje ključnih besed, kot sta kultura in znanost.

Pričakuje se, da bodo zaslišanja, ki so predvsem političen proces, šele nato preverjanje strokovne in siceršnje ustreznosti kandidatov, terjala po eno žrtev v dveh najmočnejših političnih skupinah, pri konservativcih in socialdemokratih, ter nekaj sprememb v nazivih resorjev.

Slovenski kandidat Janez Lenarčič, ki mu je von der Leynova zaupala področje kriznega upravljanja, bo na vrsti v sredo zvečer. Že nekaj časa se sicer v Bruslju ugiba o možnosti, da na koncu Lenarčič dobi resor za širitev.

Evropski parlament bo o komisiji von der Leynove glasoval 23. oktobra na plenarnem zasedanju v Strasbourgu. Za potrditev je potrebna večina oddanih glasov, glasuje se s poimenskim izrekanjem. Po potrditvi v parlamentu komisijo formalno imenuje Evropski svet s kvalificirano večino.

Evropski parlament lahko na glasovanju zavrne le celotno ekipo, ne posameznega kandidata. A če parlament po zaslišanjih s kom ni zadovoljen, šef komisarske ekipe raje zamenja šibki člen oziroma prerazporedi resorje, kot da bi tvegal strmoglavljenje celotne ekipe.

Pred petimi leti izpita pred parlamentarnim odborom ni opravila zgolj slovenska komisarka kandidatka Alenka Bratušek, predvidena za podpredsednico za energetsko unijo. Nato je sama odstopila od kandidature, slovenska vlada pa je predlagala novo kandidatko, Violeto Bulc, ki pa je dobila resor za promet, brez podpredsedniškega naziva.

Bruselj, 30. septembra (STA)
Foto: STA