c S
V vodo padel že tretji rok za pogajanja o socialnem sporazumu, vrata ESS ostajajo zaprta 30.09.2019 15:49 Ljubljana, 30. septembra (STA) - Z današnjim dnem je potekel že tretji rok za začetek pogajanj o socialnem sporazumu. Osnutek izhodišč, ki je v domeni ministrstva za delo, je sicer zdaj res pred vrati, a so pogajanja negotova, saj je socialni dialog v okviru Ekonomsko-socialnega sveta od petka prekinjen. Delodajalci in sindikati na potezo vlade še čakajo.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je pri pripravi osnutka socialnega sporazuma zamudilo že tri roke: majskega, junijskega in septembrskega.

Del zamude je mogoče pripisati neusklajenosti delodajalske strani, ki je spomladi pripravila tri različne predloge - enega je pripravila Gospodarska zbornica Slovenije, drugega Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, tretjega pa skupaj Združenje delodajalcev Slovenije, Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije ter Trgovinska zbornica Slovenije.

Ministrstvo za delo je delodajalske predloge preučevalo več mesecev, skupen predlog je pripravilo sredi avgusta in ga poslalo v uskladitev delodajalskim organizacijam. Po informacijah STA je bil dokončno usklajen minuli teden.

Ministrstvo naj bi na osnovi sindikalnega in delodajalskega predloga zdaj zelo hitro pripravilo osnutek socialnega sporazuma. Ta mesec so na tem vladnem resorju sicer za STA pojasnili, da "je v tem trenutku težko določiti nadaljnjo časovnico poteka procesa priprave in usklajevanja novega socialnega sporazuma". "Prvi sklic pogajalske skupine ESS v zvezi s tem vprašanjem pa je vendarle mogoče pričakovati še letošnjo jesen," so napovedali.

A, kot kaže, tudi četrti poskus ne bo šel gladko. Delodajalci so namreč v petek do nadaljnjega prekinili socialni dialog, saj se ne strinjajo, da se predloge zakonov v DZ vlaga mimo ESS. Začelo se je z minimalno plačo, nadaljevalo pa s študentskim delom, dodatnim dnem dopusta zaradi spremstva prvošolca na prvi šolski dan in ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, naštevajo. Vsem predlogom je skupno, da jih je v DZ poslala Levica.

Takšna praksa skrbi tudi sindikate, zato je predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jekrič v petek odstopila z mesta predsednice ESS.

Ministrica za delo Ksenija Klampfer je v petek napovedala, da bo zaplet skušala urediti v najkrajšem možnem času.

Tako delodajalci kot sindikati sicer pravijo, da je zdaj na potezi premier Marjan Šarec. Predstavniki delojemalske strani so ga v odprtem pismu pozvali, naj skliče sestanek z vsemi partnerji ESS. Šarec se je doslej odzval z besedami. Opozoril je, da Levica ni del vlade in predloge zakonov v parlamentarni postopek vlaga na lastno pest. Vlada zato po njegovih besedah ni kriva za prekinitev dialoga. Sam verjame v ohranitev socialnega dialoga, je zatrdil.

V Levici so ravnanje delodajalcev označili za izsiljevanje.

Dogajanje je odmevalo tudi zunaj ESS. V Klubu slovenskih podjetnikov, ki ni partner v svetu, so med drugim zapisali: "Ni prvič, da nekaterim v Sloveniji pogosto zelo ustreza sklicevanje na socialni dialog, ko se blokirajo nujne reforme, ki edine lahko zagotovijo lepšo prihodnost mladim, s tem pa tudi ostalim prebivalcem Slovenije. Po drugi strani pa mižijo, ko jim ustreza, da kdo od deležnikov mimo socialnega dialoga vlaga predloge zakonov v parlament in tako brezobzirno krši obljube, da bodo vse zakonske spremembe obravnavane v socialnem dialogu."