c S
Hrvaška kandidatka za evropsko komisarko še ni objavila vrednosti svojega premoženja 30.09.2019 15:48 Zagreb/Bruselj, 30. septembra (STA) - Evropska poslanka iz Hrvaške in kandidatka za podpredsednico Evropske komisije Dubravka Šuica iz vrst vladajoče HDZ je pred četrtkovim zaslišanjem v Evropskem parlamentu objavila izjavo o finančnih interesih. V njej pa ni navedla vrednosti svojega premoženja, čeprav je tarča kritik zaradi domnevnega nesorazmerja med premoženjem in prihodki.

Šuica bo na zaslišanju v Evropskem parlamentu verjetno soočena z vprašanji o načinu pridobitve družinskega premoženja, ki je po poročanju medijev vredno najmanj pet milijonov evrov.

Zgodbo o premoženju, ki naj bi bilo nesorazmerno s prihodki 62-letne Dubravke Šuice in njenega soproga Stijepa, so na Hrvaškem obudili prejšnji mesec, potem ko je Šuica postala kandidatka za podpredsednico komisije pod vodstvom Ursule von der Leyen.

Nekdanja učiteljica angleščine in nemščine ter dolgoletna županja Dubrovnika in poslanka v hrvaškem saboru je na spletni strani Evropskega parlamenta kot premoženje prijavila družinski hiši v Dubrovniku ter Bosni in Hercegovini in stanovanje v Zagrebu, za katere je navedla, da so v lasti njenega soproga, sicer kapitana ladje.

Dodala je, da je njen soprog delno lastnik tudi hiše na polotoku Pelješac, ki jo je podedoval po starših. Navedla je tudi nedokončano hišo v Cavtatu, ki jo je sama podedovala od svojih staršev. Ob nepremičninah ni navedla njihove vrednosti.

Zapisala je, da je soprog tudi lastnik podjetja za pomorski promet Dube, ki ne posluje od leta 2016. Sama je lastnica delnic v podjetjih Altantska plovidba in Hrvatski telekom, ki so vredne nekaj manj kot 5000 evrov.

Hrvaška nevladna organizacija Državljani organizirano spremljajo volitve (Gong) je od Šuice prejšnji teden zahtevala, naj objavi tudi seznam svojega premoženja, ki ga je imela ob začetku politične kariere v Dubrovniku sredi 90. let. Tudi v hrvaških medijih so se spraševali, kako je družina Šuica v 15 letih nenadoma obogatela, saj sta Dubravka Šuica in soprog prej živela v manjšem stanovanju v Dubrovniku in vozila avtomobil renault 9.

Gong je imel pomisleke tudi zaradi nejasnih in spremenljivih stališč Šuičeve v preteklih glasovanjih v Evropskem parlamentu v primeru kršitev temeljnih evropskih vrednot v primeru Madžarske in Poljske.

Hrvaški premier Andrej Plenković je prejšnji teden branil Šuico ter Gongu javno očital, da ni neodvisna nevladna organizacija, temveč so tesno povezani z največjo opozicijsko stranko SDP.

Hrvaška davčna uprava je sicer že pred skoraj desetletjem potrdila, da glede razmerja med prihodki in premoženjem družine Šuica ni nič spornega.