c S
Javne finance v drugem četrtletju z odstotkom BDP presežka 30.09.2019 13:53 Ljubljana, 30. septembra (STA) - Država je tudi v letošnjem drugem četrtletju poslovala s presežkom, znašal je 124 milijonov evrov oz. odstotek BDP. A statistiki v slovenskih javnih financah že opažajo umirjanje gospodarske rasti, prihodki so se namreč povečali za manj kot pa poraba.

S tem je bil presežek države za sedem milijonov evrov nižji kot v drugem četrtletju 2018, ko ga je bilo za 131 milijonov evrov, kaže danes objavljena prva ocena Statističnega urada RS (Surs).

"V javnofinančni statistiki se že kaže vpliv umirjanja gospodarske rasti," je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedala Nina Stražišar iz Sursa. Kot je dodala, se to najbolj odraža pri rasti prihodkov.

Rast prihodkov je v drugem četrtletju malenkost zaostala za rastjo izdatkov. Skupni prihodki države so dosegli 5,3 milijarde evrov in so bili za 4,6 odstotka višji kot pred letom dni, predvsem zaradi visokih prihodkov od socialnih prispevkov.

Rast skupnih izdatkov, ki jo je opaziti že od prvega četrtletja 2017, je bila medtem 4,8-odstotna. Država je med aprilom in junijem potrošila 5,2 milijarde evrov.

Država je s presežkom poslovala tudi v vseh prvih šestih mesecih skupaj, potem ko je med januarjem in marcem beležila 63 milijonov evrov primanjkljaja. Polletnega presežka je bilo za 61 milijonov evrov oz. 0,3 odstotka BDP, je povedala Stražišarjeva. Letošnji polletni presežek je tako pol nižji kot pred letom dni, ko je s 127 milijoni evrov predstavljal 0,6 odstotka BDP.

Skupni prihodki države so se v primerjavi s prvo polovico lanskega leta povečali za 5,2 odstotka, izdatki pa za 5,9 odstotka. Nominalno so bili sicer prihodki še vedno višji od izdatkov, vendar je Stražišarjeva opozorila predvsem na opazno upočasnitev rasti prihodkov od davkov in socialnih prispevkov, ki je bila v prvem polletju 4,7-odstotna, potem ko so se v enakem obdobju lani ti prihodki povečali za 7,8 odstotka.

Po drugi strani k rasti izdatkov države še naprej najbolj prispevajo izdatki za socialna nadomestila in podpore (+pet odstotkov) ter stroški plač (+7,5 odstotka). Dinamika rasti obeh komponent se je v primerjavi z enakim obdobjem lani okrepila, je povedala Stražišarjeva.

Do konca leta se bo presežek v slovenskih javnih financah še povečal. Po napovedih finančnega ministrstva naj bi se ustavil pri 391 milijonov evrov, kar bi bilo 0,8 odstotka BDP.

Konsolidirani bruto dolg države je konec drugega četrtletja znašal 31,8 milijarde evrov, kar je 232 milijonov evrov več kot konec marca in 419 milijonov evrov manj kot konec leta 2018. Vsak Slovenec je tako zadolžen v povprečju za 15.259 evrov.

Izraženo v deležu BDP se dolg države letos zmanjšuje - konec junija ga je bilo za 67,7 odstotka BDP, kar je 2,7 odstotne točke manj kot konec lanskega decembra. "Na znižanje tega deleža še vedno vpliva ugodna gospodarska rast," je povedala Stražišarjeva in dodala, da na finančnem ministrstvu do konca leta načrtujejo dodatno znižanje dolga države na 66,3 odstotka BDP.