c S
Javne finance v drugem četrtletju z odstotkom BDP presežka 30.09.2019 11:11 Ljubljana, 30. septembra (STA) - Država je tudi v letošnjem drugem četrtletju poslovala s presežkom, znašal je 124 milijonov evrov oz. odstotek BDP. A statistiki v slovenskih javnih financah že opažajo umirjanje gospodarske rasti, prihodki so se namreč povečali za manj kot pa poraba.

S tem je bil presežek države za sedem milijonov evrov nižji kot v drugem četrtletju 2018, ko ga je bilo za 131 milijonov evrov, kaže danes objavljena prva ocena Statističnega urada RS (Surs).

V slovenskih javnih financah se že kaže vpliv umirjanja gospodarske rasti, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedala Nina Stražišar iz Sursa. Kot je dodala, se to najbolj odraža pri rasti prihodkov.

Rast prihodkov je v drugem četrtletju malenkost zaostala za rastjo izdatkov. Skupni prihodki države so dosegli 5,3 milijarde evrov in so bili za 4,6 odstotka višji kot pred letom dni, predvsem zaradi visokih prihodkov od socialnih prispevkov.

Rast skupnih izdatkov, ki jo je opaziti že od prvega četrtletja 2017, je bila medtem 4,8-odstotna. Država je med aprilom in junijem potrošila 5,2 milijarde evrov.

Konsolidirani bruto dolg države je konec drugega četrtletja znašal 31,8 milijarde evrov oz. 67,7 odstotka BDP. V primerjavi s koncem prvega četrtletja je to 232 milijonov evrov več.