c S
Avgusta rast prihodov turistov in njihovih prenočitev 30.09.2019 11:11 Ljubljana, 30. septembra (STA) - Avgusta se je nadaljevala rast števila prihodov turistov in njihovih prenočitev. Število prihodov je poraslo za devet odstotkov, predvsem na račun tujih gostov, število prenočitev pa za dva odstotka, prav tako na račun tujcev, kažejo podatki državnega statističnega urada.

Slovenijo je avgusta obiskalo 1,08 milijona turistov, kar je 8,8 odstotka več kot avgusta lani. Število tujih gostov je poraslo za 10,2 odstotka na 888.254, domačih pa za 2,8 odstotka na 189.727.

Medtem je število prenočitev turistov avgusta znašalo 2,96 milijona. Število prenočitev tujih turistov se je zvišalo za 3,6 odstotka na 2,3 milijona, domačih turistov pa upadlo za 1,7 odstotka na 647.617.

Največ prenočitev med tujimi turisti so v avgustu ustvarili turisti iz Nemčije (16 odstotkov), Italije (13 odstotkov) in Nizozemske (devet odstotkov). Glede na avgust lani se je najbolj povečalo število prenočitev čeških turistov (za 31 odstotkov), ki so sicer ustvarili šest odstotkov prenočitev vseh tujih turistov.

V gorskih občinah so ob koncu poletne sezone turistični delavci zabeležili več kot milijon prenočitev (37 odstotkov vseh prenočitev), sledile so obmorske (21 odstotkov) in nato zdraviliške občine (16 odstotkov).

Tuji turisti so tudi v avgustu največkrat prenočili v občini Ljubljana, sledile so občine Piran, Bled, Bohinj in Bovec. Domači turisti pa so največkrat prenočili v občinah Piran, Izola in Brežice.

Po tipu nastanitev so v osmem letošnjem mesecu turisti ustvarili največ prenočitev v hotelih (več kot 960.000), vendar pa je bilo to število nekoliko nižje kot v avgustu lani. Hotelom so po številu prenočitev spet sledile zasebne sobe, apartmaji in hiše ter kampi. V teh vrstah nastanitvenih obratov se je število prenočitev glede na avgust lani povečalo.

Od januarja do avgusta so slovenski turistični delavci našteli 4,5 milijona prihodov turistov in 11,8 milijona njihovih prenočitev. Število prihodov je poraslo za 6,3 odstotka (tujih turistov za 7,9 odstotka in domačih za 1,5 odstotka), število prenočitev turistov pa za 2,9 odstotka (število prenočitev tujih turistov se je povečalo za 4,6 odstotka, domačih pa upadlo za 1,6 odstotka).

Slovenski turizem se s tem približuje še enemu rekordnemu letu zapored. Lani je bilo v celem letu prihodov turistov 5,9 milijona, njihovih prenočitev pa 15,7 milijona.