c S
Cene nafte ostale blizu izhodišč 30.09.2019 08:51 Singapur, 30. septembra (STA) - Cene nafte se ob začetku novega tedna v azijskem trgovanju niso bistveno odmaknile od izhodišč. Po skoku, zabeleženem na največjo naftno rafinerijo v Savdski Arabiji pred dvema tednoma, so se počasi stabilizirale. Savdska Arabija je proizvodne zmogljivosti v tem času že skorajda povsem obnovila, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavo v novembru je bilo treba v zgodnjem trgovanju odšteti 55,83 dolarja, kar je osem centov manj kot ob koncu petkovega trgovanja. Za 19 centov so se pocenile tudi novembrske terminske pogodbe za nafto vrste brent, tako da so bile pri 61,72 dolarja.

Trgovci s črnim zlatom sicer skrbno spremljajo tudi trgovinske odnose med ZDA in Kitajsko. V tej luči negativno odmeva petkova novica, da ameriški predsednik Donald Trump razmišlja o možnosti umika delnic kitajskih podjetij z ameriških borz, s čimer naj bi želel zmanjšati ameriške investicije v teh družbah.

Trgovinski spor med velesila predstavlja veliko grožnjo že tako oslabljenemu svetovnemu gospodarstvu in s tem tudi povpraševanju po surovi nafti.