c S
Vlada danes o interventnem zakonu 30.09.2019 08:36 Ljubljana, 30. septembra (STA) - Interventni zakon oziroma zakon o izvajanju politik proračunov za leti 2020 in 2021 bo danes najprej na mizi koalicijskih partneric, potem pa ga bo obravnavala tudi vlada. V sredo so koalicijski partnerji iz njega umaknili tri predloge ministrstva za delo, v njem pa predvidoma ostajajo ukrepi na področju stroškov dela v javnem sektorju.

Iz zakona, ki bo omejil nekatere proračunske izdatke zaradi nižje napovedi gospodarske rasti, so umaknili ukrepe za zajem premoženja, urno postavko pri osebni asistenci in varstvenega dodatka. Ministrica za delo Ksenija Klampfer je vrednost teh ukrepov ocenila na od 20 do 30 milijonov evrov. S katerimi rezi bo ministrstvo za delo nadomestilo umaknjene ukrepe, še ni znano.

V zakonu predvidoma ostajajo ukrepi na področju stroškov dela v javnem sektorju. Gre za izplačevanje redne delovne uspešnosti in znižanje možne maksimalne višine delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela, ki sta ocenjena na 64 milijonov evrov. Prav zakon ureja višino nadomestila za bolniško odsotnost, ki gre v breme delodajalca, na 80 odstotkov in določa, da se zaposlenemu v javnem sektorju jubilejna nagrada za isti jubilej izplača samo enkrat.

Pričakovati je mogoče, da bo na mizi tudi zahteva DeSUS za izredno uskladitev pokojnin v prihodnjem letu. Koalicija je namreč uskladila izredno uskladitev ob triodstotni gospodarski rasti, jesenska napoved pa kaže na 2,8-odstotno rast. Zato v DeSUS predlagajo, da bi se enoodstotna uskladitev izvedla, če bi bila gospodarska rast višja od 2,5 odstotka.

Predsednik stranke Karl Erjavec je napovedal, da bo spoštoval sklepe organov stranke in vztrajal pri izredni uskladitvi. "Pričakujem, da bo na koaliciji razprava o tem zelo zahtevna," je v petek zapisal za STA.

Predvidoma bo na mizi tudi predlog Levice za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki mu v koaliciji niso naklonjeni. Z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pa v Levici pogojujejo svojo podporo proračunu.