c S
Nadzorniki Commerzbank potrdili nov krog prestrukturiranja 30.09.2019 08:20 Frankfurt, 29. septembra (STA) - Nadzorni svet nemške banke Commerzbank je ta teden potrdil novo strategijo prestrukturiranja, po kateri bo po pričakovanjih brez dela ostalo 2300 zaposlenih, zaprli pa bodo tudi petino od okoli tisoč poslovalnic. Načrtujejo tudi 750 milijonov evrov težko naložbo v krepitev digitalizacije, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

"Strategija bo banki omogočila, da postane odporna na vse 'vremenske vplive'," je v petek poudaril generalni direktor banke Martin Zielke.

Predvideno skupno število odpuščenih sicer znaša 4300, a bodo obenem odprli 2000 novih delovnih mest, tako da bo pod črto 2300 delovnih mest manj. Podrobnosti naj bi določili v prihodnjih mesecih, odpuščanje pa naj bi bilo kar se da socialno vzdržno.

Commerzbank je v zadnjih letih sicer že pomembno zdesetkala svojo delovno silo, saj je število zaposlenih do sredine lanskega leta že upadlo s 43.300 na 40.700. Do konca 2020 naj bi jih ostalo še 38.000.

Prvotni načrti so predvidevali, da bi Commerzbank zaposlovala le še 36.000 ljudi. Vendar pa so se kasneje odločili, da bodo večji del nalog na področju digitalizacije opravili sami in manj dela zaupali zunanjim izvajalcem.

Vodstvo Commerzbank želi tudi prodati poljsko hčerinsko banko Mbank, s čimer naj bi si zagotovilo denar za uresničevanje strategije v prihodnosti. Mbank kotira na varšavski borzi, njena vrednost pa je trenutno pri okoli 3,1 milijarde evrih. Commerzbank ima v lasti 69,3 odstotka družbe in bi s prodajo lahko v žep pospravila okoli dve milijardi evrov.

Commerzbank se je v začetku leta z Deutsche Bank začela pogovarjati o združitvi, a sta banki aprila načrte opustili. Po podrobni analizi sta namreč sklenili, da transakcija ne bi prinesla zadostnih koristi, ki bi upravičile tveganja in stroške zapletene združitve.