c S
Združenje izvajalcev zdravstvene nege opozarja na težave pri organizaciji dela zaradi dokumenta o poklicnih kompetencah 30.09.2019 08:14 Ljubljana, 28. septembra (STA) - V Strokovnem združenju izvajalcev zdravstvene in babiške nege Slovenije so danes opozorili na nevzdržne razmere, ki jih na področje zdravstvene nege prinaša implementacija dokumenta o poklicnih kompetencah in aktivnostih. Kot ugotavljajo, kadra za to namreč primanjkuje, kritični pa so tudi do vsebine dokumenta, saj da ni bila strokovno usklajena.

Implementacija dokumenta povzroča težave v večini bolnišnic po Sloveniji, je po današnji seji izvršilnega odbora strokovnega združenja ugotavljal predsednik Klemen Markeš. "Če bi se striktno držali zakonskih pogojev, kakovostne in varne zdravstvene nege ni mogoče organizirati, saj v sistemu ni dovolj diplomiranih medicinskih sester," je opozoril.

Kot opažajo na terenu, se največje težave namreč pojavljajo, ker tehniki zdravstvene nege glede na dokument ne smejo več opravljati dela, ki naj bi ga opravljale diplomirane medicinske sestre. Med njimi so tudi aspiracija bolnika, vstavljanje urinskega katetra in snemanje EKG. Zaradi tega se čas ukrepanja lahko podaljša, če mora npr. srednja medicinska sestra ob bolečinah v prsih bolnika najprej poiskati diplomirano kolegico, so opozorili.

Ob tem se v strokovnem združenju sprašujejo, kdo bo odgovarjal za moralno etično dilemo sester, ali pomagati bolniku ali slediti črki zakona. Delujejo na etični pogon in bolniki ostajajo na prvem mestu, so danes poudarili, a hkrati opozorili na nenehen pritisk, pod katerim so se znašli zaradi morebitnih posledic.

V združenju zato zahtevajo, da se sporni člen zakona o zdravstveni dejavnosti razveljavi, saj ga po njihovi oceni ni mogoče implementirati. Opozorili so tudi na morebitno neustavnost zakonskih določb.

"Delo v zdravstveni negi je privilegij in poslanstvo, če ga opravljaš z bolniki in svojci, če pa delaš za lastne interese, kot je to delala skupina, ki je pripravljala kompetence, nastane kaos, kot smo mu priča", je bila kritična tudi podpredsednica združenja in diplomirana medicinska sestra Marija Špelič.

Diplomirani zdravstveni tehnik Klemen Šuligoj iz šempetrske bolnišnice, v kateri so med prvimi javno opozorili na težave, je izpostavil, da zbornica zdravstvene in babiške nege ni vrh stroke na tem področju, je le ena od dveh organizacij. "Vrh stroke so tisti kolegi, ki neposredno delajo v kliničnih okoljih. Od njih bi lahko ministrstvo dobilo ustrezne podatke o tem, kaj nekdo potrebuje. Potreben je širši konsenz, ne samo tistih ljudi, ki bolnika že več let niso videli od blizu," je dejal.

Kot je še izpostavil, vsi na tihem priznavajo, da dokument ni idealen. Odgovorne je zato pozval, naj jasno povedo, kako ga nameravajo popraviti. Ob tem je Markeš spomnil na napoved ministra za zdravje Aleša Šabedra, da bodo dokument prevetrili, a po besedah predsednika združenja v kliničnih okoljih do danes še niso bili seznanjeni, da bi kdo iz v njihovih vrst sodeloval pri pripravi sprememb.

"Dokument je za nadaljnji razvoj stroke zdravstvene nege škodljiv in pomeni to, da se bo sistem zdravstvene nege porušil do konca," je še opozoril Šuligoj.