c S
Borzni indeksi Wall Streeta s tedenskim padcem 30.09.2019 08:05 New York, 28. septembra (STA) - Borzni indeksi Wall Streeta so v minulem tednu nazadovali, padec ob koncu tedna pa je bil ponovno povezan z novicami glede trgovinske vojne s Kitajsko. Predsednik ZDA Donald Trump naj bi razmišljal o zmanjšanju investicij na Kitajskem. Bližanje postopka za njegovo odstavitev borznih vlagateljev ni pretirano zaskrbelo.

Industrijski indeks Dow Jones je v petek v primerjavi s petkom preteklega tedna nazadoval za 114,82 točke oziroma 0,4 odstotka na 26.820,25 točke. Širši indeks Standard & Poor's 500 je izgubil 30,28 točke oziroma odstotek in končal pri 2961,79 točke, tehnološki indeks Nasdaq Composite pa se je znižal za 178,05 točke oziroma 2,2 odstotka na 7939,63 točke.

Indeksi so ponedeljkovo trgovanje končali brez večjih sprememb. Na različno razpoloženje vlagateljev so vplivali ukrepi ameriške centralne banke (Fed) glede zagotavljanja likvidnosti finančnih trgov in predčasen odhod kitajske delegacije iz ZDA. Dow Jones je rahlo napredoval, S&P 500 in Nasdaq pa rahlo nazadovala.

V torek so nazadovali vsi trije indeksi v pričakovanju najave postopka odstavitve predsednika Trumpa v predstavniškem domu kongresa. To se ni zgodilo, ampak je demokratsko vodstvo dosedanje preiskave Trumpa in njegove vlade prekvalificiralo v preiskave za postopek odstavitve (t. i. impeachement).

Borzni vlagatelji se tako kot večina drugih Američanov zavedajo, da imajo večino v senatu, ki bo imela zadnjo besedo pri impeachmentu, republikanci, ki si zlepa ne bodo upali nastopiti proti Trumpu. Po drugi strani pa so borze glede politike izjemno slab pokazatelj. Leta 2016 so indeksi rasli v pričakovanju zmage demokratke Hillary Clinton, nakar so rasli zaradi Trumpove zmage.

V sredo so indeksi zanemarili impeachment in napredovali, ker je Trump tokrat ocenil, da bi lahko do dogovora med ZDA in Kitajsko prišli prej, kot se je doslej ugibalo. Borzni vlagatelji so ga vzeli resno do naslednjič, ko bo povedal, da gre slabo.

V četrtek so vlagatelji razmišljali, kaj je res in komu naj verjamejo glede impeachmenta in trgovine s Kitajsko, zato večjih sprememb ni bilo. Vsi trije indeksi so rahlo nazadovali tudi zato, ker je ministrstvo za trgovino poročalo, da je bila gospodarska rast v UDA v drugem četrtletju le dveodstotna. Od obljub o več kot triodstotni rasti, ki jih je skupaj z davčnimi olajšavami dajal Trump, ni več niti sledu.

V petek so indeksi nazadovali zaradi ugibanj, da bo Trump odredil manj investicij na Kitajskem, kar v sklenitvi trgovinskega miru ne bo pomagalo. Najbolj so trpele cene tehnoloških delnic.

Dow Jones je v petek nazadoval za 70,87 točke oziroma 0,3 odstotka, S&P 500 za 15,83 točke oziroma 0,5 odstotka, Nasdaq pa za 91,03 točke oziroma 1,1 odstotka.

Dow Jones je v letošnjem letu pridobil 3492,79 točke oziroma 15 odstotkov, S&P 500 je višji za 454,94 točke oziroma 18,1 odstotka, Nasdaq pa za 1304,35 točke oziroma 19,7 odstotka.