c S
Bertoncelj v Washingtonu na mednarodnih finančnih ustanovah 27.09.2019 13:10 Washington, 27. septembra (STA) - Minister za finance Andrej Bertoncelj se je v minulih dneh mudil v Washingtonu. Tam se je v četrtek med drugim udeležil slovesnosti ob 60-letnici delovanja Medameriške razvojne banke, katere članica je tudi Slovenija. Pred tem je imel tudi srečanja s predstavniki Svetovne banke in Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

Predsednik te mednarodne finančne ustanove, ki predstavlja glavni vir za multilateralno financiranje razvojnih projektov v Latinski Ameriki in na Karibih, Alberto Moreno je na srečanju guvernerjev, med katere spada tudi slovenski finančni minister, predstavil dosežke banke v njenem dosedanjem delovanju. Udeleženci so nato izmenjali mnenja o dosedanjem delu banke in prihodnjih izzivih, predvsem v regiji, ki jo pokriva, ter tudi globalno, so pojasnili na finančnem ministrstvu.

Medameriška razvojna banka je bila ustanovljena leta 1959 z namenom zmanjšanja revščine v Latinski Ameriki in na Karibih prek spodbujanja gospodarskega in socialnega razvoja. Je del skupine Medameriške razvojne banke, ki jo sestavljata še Medameriška investicijska korporacija in Multilateralni investicijski sklad.

Slovenija je članica Medameriške razvojne banke postala leta 1993, ko je nasledila članstvo nekdanje Jugoslavije, članica investicijske korporacije pa letos, so spomnili na finančnem ministrstvu.

Bertoncelj se je ob robu slovesnosti udeležil tudi sestanka konstituence Medameriške investicijske korporacije, v kateri je Slovenija zaprosila za članstvo, in predstavil razloge za to.

Na ministrstvu so pojasnili, da pridružitev eni od konstituenc Sloveniji omogoča, da skozi njo uveljavlja svoja stališča v procesu sprejemanja odločitev v instituciji. Odločitev o sprejetju Slovenije v želeno konstituenco se pričakuje v kratkem.

Slovenska podjetja se lahko sicer prijavljajo na razpise za sodelovanje v projektih, ki jih ustanova financira v regiji. Potem ko so v obdobju nekdanje Jugoslavije precej sodelovala z banko pri izvajanju projektov, je bilo v zadnjih letih opaziti pomanjkanje neposrednih poslov kljub povečanju slovenskega izvoza v Latinsko Ameriko.

Ministrstvo za finance zato v sodelovanju z ministrstvom za zunanje zadeve izvaja aktivnosti za povečanje prepoznavnosti te mednarodne finančne ustanove med slovenskimi podjetji in za spodbujanje prijav na razpise.

Pred četrtkovim dogodkom se je Bertoncelj medtem ločeno srečal tudi z izvršnim direktorjem konstituence skupine Svetovne banke, v kateri je Slovenija, Güntherjem Schönleitnerjem in vodjo misije za Slovenijo pri IMF Bernardinom Akitobyjem. Pogovarjali so se o pripravah na oktobrsko letno zasedanje sklada in banke v Washingtonu ter o drugih za Slovenijo aktualnih zadevah v teh institucijah.

Ob robu zasedanja se je minister na spoznavnem srečanju sestal tudi z novo generalno direktorico IMF, Bolgarko Kristalino Georgievo, ki bo s 1. oktobrom nasledila Francozinjo Christine Lagarde. Ta se se seli na čelo Evropske centralne banke.

Bertoncelj je Georgievi na kratko orisal trenutne makroekonomske in gospodarske razmere v Sloveniji, izmenjala pa sta tudi mnenja o razmerah v EU in globalnem gospodarstvu. Zavzela sta se tudi za nadaljnje dobro sodelovanje med Slovenijo in IMF, so povzeli na finančnem ministrstvu.

"Prepričan sem, da je Kristalina Georgieva odlična izbira za vodenje tako pomembne mednarodne organizacije in da jo bo v prihodnjem obdobju, ko nas brez dvoma čakajo številni izzivi, dobro vodila," je po srečanju ocenil Bertoncelj. Iz teh besed gre sklepati, da je bila Slovenija ena od članic EU, ki je Bolgarki dala prednost pred protikandidatom, nekdanjim nizozemskim finančnim ministrom in šefom evroskupine Jeroenom Dijsselbloemom.