c S
KPK znova pozvala ministrstvo in zbornico k ukrepanju v zvezi s privilegiji zdravnikov 27.09.2019 13:01 Ljubljana, 27. septembra (STA) - Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je 16. septembra znova pozvala ministrstvo za zdravje in Zdravniško zbornico Slovenije, naj ukrepata v zvezi z ugotovljenimi korupcijskimi tveganji, ki izhajajo iz različnega razumevanja in izvajanja pravic zdravnikov, so danes sporočili s KPK, ki odgovora obeh institucij pričakuje do 18. oktobra.

Po ugotovitvah KPK obstaja verjetnost, da zdravniki ne upoštevajo določb Kodeksa zdravniške etike in imajo določene pravice, ki nimajo zakonske podlage, ter da si pristojni pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja oz. zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju na razlagajo tako, kot si jih razlaga Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Komisija je zato 6. junija ministrstvo za zdravje, ZZZS in zdravniško zbornico pozvala, naj v roku 30 dni podajo obrazložitve, kako bodo pristopili k ukrepom v zvezi s Kodeksom zdravniške etike, katere ukrepe bodo izvršili v povezavi s privilegiji zdravnikov in kaj bodo ukrenili za zagotovitev poenotenega razumevanja zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju oz. pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja.

V roku je KPK prejela le odgovor ZZZS, ministrstvo in zbornica pa ji na njen poziv nista odgovorila. Komisija ju je zato 16. septembra znova pozvala, naj "z vso resnostjo in odgovornostjo" proučita posredovano dokumentacijo in pošljeta ustrezne odgovore do 18. oktobra. Med drugim KPK pričakuje, da bodo odgovori vsebovali časovnico izvedbe ukrepov.