c S
Pred ESS bosta predloga pokojninske novele in novele zakona o urejanju trga dela 27.09.2019 08:30 Ljubljana, 27. septembra (STA) - Ekonomsko-socialni svet (ESS) bo danes obravnaval poročili svojih pogajalskih skupin, ki sta za obravnavo na svetu pripravili predloga novel pokojninskega zakona in zakona o urejanju trga dela, potem ko sta se v začetku meseca končali javni razpravi o obeh predlogih.

Predlog pokojninske novele med drugim predvideva enotno odmerno lestvico za izračun pokojninske osnove tako za moške kot za ženske, ki je odvisna od dopolnjene pokojninske dobe in nič več hkrati tudi od spola. Pri moških bi se odmerni odstotek za izračun pokojninske osnove za 40 let pokojninske dobe s sedanjih 57,25 odstotka do 1. januarja 2025 zvišal na 63,5 odstotka, medtem ko za ženske tak odmerni odstotek že velja.

Pokojnina bi se po predlogu za vsakega otroka povišala za 1,36 odstotka, a največ za tri otroke. Pri tem bi postavili pogoj, da se upravičenka ali upravičenec ne upokoji predčasno. Še vedno bi ostala v veljavi tudi zdajšnja možnost, po kateri se lahko zaradi otroka upokoji prej.

Še vedno s predlogom niso zadovoljni v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Obrtnikom s 40 leti pokojninske dobe, ki želijo s svojo dejavnostjo nadaljevati tudi po upokojitvi, namreč ne daje pravice do polne pokojnine, je za STA povedal predsednik zbornice Branko Meh.

Socialni partnerji bodo imeli danes na mizi tudi predlog novele zakona o urejanju trga dela, ki s ciljem omejiti prekarnost in podaljšati delovno aktivnost med drugim predlaga zvišanje zavarovalne dobe za priznanje pravice do denarnega nadomestila za primer brezposelnosti z veljavnih devet na 10 mesecev v zadnjih 24 mesecih. Predlog ob tem zvišuje minimalno denarno nadomestilo s 350 na 530,19 evra.