c S
Z razvojnim sporazumom proti morebitni novi krizi 27.09.2019 08:27 Portorož, 26. septembra (STA) - Predstavniki vlade, delodajalcev in sindikatov so danes v Portorožu soglašali, da v Sloveniji potrebujemo nov razvojni sporazum, predvsem pa, da ga je tudi mogoče doseči. Država je tu dolžna poskrbeti za konkurenčno, predvidljivo in stabilno poslovno okolje, v katerem bo gospodarstvo delovalo, je dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Odgovor na vprašanje, ali je mogoče doseči razvojni sporazum, s katerim bi se izognili črnemu scenariju, so iskali sodelujoči na okrogli mizi, ki so jo danes v Portorožu pripravili v okviru Managerskega kongresa 2019.

Dvodnevni kongres, ki se bo končal v petek, organizira Združenje Manager, katerega predsednik Aleksander Zalaznik je menil, da morajo vsi skupaj delati na tem, da bodo želeli zmagovati. Pri tem je potegnil vzporednico z uspešnimi slovenskimi športniki: "Želeti bi si morali, da imamo najboljša podjetja na svetu, da imamo najvišje plače na svetu - tako kot športniki želijo zmagati."

Združenja Manager je v začetku leta 2019 tudi podalo pobudo za razvojni sporazum. Da bi omogočili višje plače in dvig dodane vrednosti, je po tem predlogu treba povečati zaposlenost, okrepiti vlaganja v izobraževanje in znanost, pospešiti tehnološko in trajnostno tranzicijo ter vzpostaviti učinkovit sodni sistem in preoblikovati davčno politiko.

Po mnenju predsednice Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidije Jerkič je sporazum mogoče doseči. "Delodajalci in menedžerji niste sovražnik delovnega razreda, poskušamo sodelovati po najboljših močeh," je dejala.

Ob tem je opozorila na pomen izobraževanja. "To je eden od izzivov, ki mu moramo vsi skupaj posvetiti veliko pozornost," je menila.

Strinjal se je minister Počivalšek. "Zame je ključno zagotoviti dovolj usposobljene delovne sile za naše gospodarstvo," je dejal. Poleg ustreznega izobraževanja se mu zdi ob tem pomembno opredeliti tudi ustrezen odnos do uvoza delovne sile. Brez tega namreč slovensko gospodarstvo v bodoče po njegovem mnenju ne bo moglo funkcionirati.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer je predstavila predloge vlade za podaljšanje delovne aktivnosti starejših, ki jih bo v petek obravnaval tudi Ekonomsko-socialni svet. V Sloveniji se v povprečju upokojujemo pri 58., 59. letih, kar nas postavlja na predzadnje mesto v EU, je opozorila.

Ankete sicer kažejo, da v slovenskem gospodarstvu prevladuje optimistično vzdušje. Čeprav se razmere v mednarodnem okolju ohlajajo, pa dobrih 60 odstotkov članov združenja, ki so sodelovali v anketi, še ni zaznalo prihajajoče krize. Danes so slovenska podjetja tudi manj zadolžena, imajo bolj razpršene kupce in storitve, so bolj stroškovno učinkovita.

Slovensko gospodarstvo je v zelo dobri kondiciji in pripravljeno na morebitno ohlajanje oz. novo gospodarsko krizo, je dejal tudi direktor družbe Bisnode za jugovzhodno Evropo Milan Dragić. Izvoz se je v zadnjih desetih letih močno povečal, prav tako dobiček na zaposlenega. "Še vedno zaostajamo za nekaterimi zahodnimi državami, a napredek je vsega spoštovanja vreden," je ocenil.

Počivalšek besede kriza ne želi slišati. "Sem že izgubil voljo, da bi v javnosti kazal optimizem glede nove krize. Če hočemo krizo, jo bomo imeli," je dejal.

Predsednik skupine Slovenijales Gregor Benčina pa v morebitni krizi vidi priložnost. "Slovenci smo prilagodljivi, to je naša prednost," je dejal in kot največjo priložnost za našo državo izpostavil podnebno krizo.

Medtem ko smo pri digitalizaciji nekoliko zamudili, da bi bili vodilni, pa Benčina v trajnostnem razvoju vidi priložnost, da postanemo vzorčno okolje. "Da postanemo tisto konkurenčno okolje, ki bo to krizo prepoznalo kot priložnost," je dejal in ponudil primer - kriza za avtomobilske proizvajalce denimo pomeni priložnost za ponudnike mobilnosti.